GRANNSÄMJA. Annethe Yng är verksamhetsledare för Lundaland och vill skapa en känsla av samhörighet bland våra grannkommuner. Foto: Lena Karlsson

GRANNSÄMJA. Annethe Yng är verksamhetsledare för Lundaland och vill skapa en känsla av samhörighet bland våra grannkommuner. Foto: Lena Karlsson

Lundaland bjuder på upplevelser

”Upplev Lundaland” anordnas för andra året i rad

Av
Ellen Skärstrand

STAFFANSTORP. Sista helgen i maj anordnas ”Upplev Lundaland”, ett projekt vars syfte är att uppmärksamma vad landsbygden runt omkring oss har att erbjuda. Flera av Staffanstorps företag och verksamheter öppnar sin dörr och bjuder på upplevelser.
2009 startades föreningen Leader Lundaland. En förening för landsbygdsutveckling som hjälper och stödjer olika projekt som vill skapa nya besöksmål i vår omgivning. Men vad är egentligen Lundaland?
- Lundaland innefattar landsbygden i kommunerna Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Lomma samt södra Eslöv. Förhoppningen är att namnet Lundaland ska bli lika känt som till exempel Österlen eller Söderslätt, berättar Annethe Yng som är verksamhetsledare för Leader Lundaland.
- Vi vill skapa en känsla samhörighet bland de som bor och verkar i Lundaland, bara att ha ett namn för området hjälper ju, fortsätter hon.
Historiska platser
Projekt som Lundaland beviljar stöd kan vara allt från byutveckling, miljöprojekt till enkla gårdsbutiker.
- Vi vill helt enkelt stödja nya idéer som lockar ut människor till landsbygden. Det finns så mycket spännande saker i vårt närområde, både inom kultur, trädgård och historia. Det finns ju faktiskt väldigt spännande historiska platser här, så som Dalby kyrka, Borgeby slott och Uppåkra, säger Annethe Yng.
Helgen ”Upplev Lundaland” är ett av projekten som beviljats stöd.
- Idén är att Lundaland ska ha en egen helg varje år då besökare och boende turistar i det här området. Precis som Österlen har sin konstrunda så ska vi ha vår upplevelsehelg.
Fler deltagare
Det är andra året som upplevelsehelgen anordnas. I år deltar cirka 60 aktörer som plockat fram särskilda upplevelser för besökare att ta del av.
- Det finns allt från motorträffar till möjlighet att kunna göra sitt eget vikinigasmycke. Vi har fått in fler deltagare i år så vi räknar med att öka antalet besökare rejält, säger Annethe Yng.

Att göra i Staffanstorp.

Under upplevelsehelgen den 28 och 29 maj deltar bland annat: Öppet hus på Åstradsgården med kaffeservering och hembakat. Galleria lilla Uppåkra har öppet kl. 11 – 17 båda dagarna. Staffanstorps Bangolfklubb. Öppettider 11.00 – 20.00. Vuxna spelar för halva priset. Barn spelar gratis samt bjudes på glass. Tirups Örtagård. Öppettider lördag & söndag kl 10-17, cafeét öppnar kl 11

Publicerad 26 May 2011 06:00