Johan Stenström har satt upp den nya skylten. Foto: Privat

Johan Stenström har satt upp den nya skylten. Foto: Privat

Här vaktar Ernst-Hugo vägen

Av
Ellen Skärstrand

ESARP. Uppmärksamma bilister har kanske lagt märke till en lite ovanlig skylt längs med vägen i byn Esarp utanför Staffanstorp. Här är det ingen mindre än Ernst-Hugo Järegård som uppmanar till sänkt hastighet.

Det är den 37-årige Esarpsbon Johan Stenström som skapat och satt upp det något annorlunda vägmärket som nu har fått uppmärksamhet på den populära humorsajten skyltat.se, där man kan betygsätta skylten.

Varför har du satt upp skylten?
- Jag bor i huset bredvid, precis vid vägen, och bilarna kör väldigt fort här utanför. Jag har två barn och de kan helt enkelt inte vara ute ensamma. Vi i byn har jobbat hårt med trafikverket för att få dem att ändra hastigheten men det vill inte hjälpa oss. De väntar väl på att det ska hända en olycka först. Så jag bestämde mig för att göra något själv.

Varför just Ernst-Hugo?
- Idén till skylten föddes när jag såg de skyltar som brukar stå intill vägarbeten där det står ?Vägarbetare har också familj?. Då kom jag på idén att använda mig av Ernst-Hugo Järegård som spelar Esarparen i filmen Skånska Mord och skriva ?Esarpare har också familj – sänk farten?. Dels för att det är lite roligt, men också för få folk att tänka efter.

Vad har du fått för reaktioner?
- Alla i byn tycker att det är toppen. Här vet ju alla vem Esarparen är, och Ernst-Hugo är så pass känd att folk har koll på vad det är för film. De som kör förbi och inte känner till filmen kanske blir intresserade och kollar upp den, eller om man vill kan man välja att se det som ett hot.

Har du märkt någon skillnad på hur bilisterna kör?
- En del saktar ner precis vid skylten, men sedan kör de på igen. 50 km/h är egentligen en helt okej hastighet, problemet är att folk kör i 70 km/h. Därför borde hastighetens sänkas till 30 km/h.

Och skylten har fått sitta kvar?
- Jag trodde nog att någon skulle plocka ner den redan efter en vecka, men nu har den suttit i mer än två månader. Jag har en kompis som jobbar med skyltar som ska hjälpa mig gör en mer riktig skylt att sätta upp framöver.


Fakta:

Filmen Skånska mord – Esarparen från 1985 bygger på en verklig händelse som inträffade i byn Esarp 1932 då liket av Hanna Andersson påträffades vid Alberta kvarn. Hennes man (Esarparen) misstänktes för mordet och dömdes då till fängelse, men han frigavs 1947 då han förklarades icke skyldig.

Publicerad 24 August 2011 06:00