S kritiskt mot lyxboende på Annero

Sonesson tillbakavisar kritiken

Av
Lena Karlsson

STAFFANSTORP. I juni beslutades om ett nytt livsstilsboende på den plats där kolonilottsområdet Annero tidigare låg. I en skrivelse riktar oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) kritik mot byggplanerna.
Han befarar att projektet kommer att innebära att det byggs lyxlägenheter.
– Vi vet att en hel del äldre inte har möjlighet att bo där. Det kan bli hyresnivåer som ligger på mellan 12 000 och 16 000 kronor i månaden, säger han.
Kritiken handlar numera inte om att man inte vill att det ska byggas på marken.
– Vi var från början emot avvecklingen av kolonilottsområdet på Annero. Men nu när marken ändå bara står där tycker vi att man ska bygga på tomten. Nu har man bara sått gräs på den, säger Pierre Sjöström.
När Annero kolonilottsområde avvecklades var det från början meningen att det skulle byggas ett seniorboende på tomten. Men sedan det tilltänkta byggbolaget drog sig ur har tomten stått obebyggd.

I början av sommaren beslutade kommunstyrelsen att ett nytt livsstilsboende med namnet Roos Park skulle byggas på tomten. Förslaget innehåller både bostadrätter och hyresrätter. Men Socialdemokraterna i Staffanstorp är alltså kritiska.
Pierre Sjöström tycker inte att man ska binda upp sig till Roos Park-konceptet.
– Precis som med Viktoria Park i Malmö har inte en pensionär med normal inkomst möjlighet att efterfråga ett sådant boende.
Oppositionsrådet ser hellre att det byggs en annan typ av boende.
– Det är bättre att bygga ett boende utan för mycket ”lull-lull” . De gemensamma ytorna med biljardbord, inomhuspool och restaurang kostar en hel del. Då är det bättre att minska på utbudet så att vanliga medborgare kan efterfråga det, säger Pierre Sjöström(S).
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) tillbakavisar kritiken.
– Jag förstår inte riktigt kritiken. S har ju från början varit kritiska mot att ta fram en detaljplan för området. De vill inte att man ska bygga där överhuvudtaget.
Christan Sonesson menar vidare att det inte är fastslaget exakt vilken typ av boende det ska bli. Tanken är att bygga både bostadrätter och hyresrätter.
– Men vi kan ju inte styra hur de kommer att se ut, lika lite som vi kan bestämma vilkets sort tapet man vill ha.

Några lyxlägenheter rör det sig inte om, menar han.
– Jag förstår inte var S har fått ifrån att hyrorna skulle bli så höga. Hyresnivåerna är ju inte fastställda än. Det är någonting som exploatören bestämmer och inte någonting som vi kan lägga oss i.
Men Christian Sonesson menar vidare att folk ska tycka att man kan bo där.
– Meningen är att det ska bli ett sjyst boende. De som flyttar in ska kunna klara av boendekostnaderna.
Men exakt hur det blir kan inte kommunen styra, menar han.
– Det är upp till exploatören och de har sagt att de vill bygga för Staffanstorpsborna, säger Christian Sonesson.

Publicerad 23 September 2014 12:00