Återanvändning är deras melodi

STAFFANSTORP/NÄRINGSLIV. Det hela började som ett skrivbordsprojekt. På tre år har Godsinlösen AB växt till att omsätta nästan 50 miljoner 2016 och sysselsätter idag över 30 personer. På Guldkvällen den 8 april prisas de som Årets företag.

Grundarna Christian Jansson och Patrik Zalewski har cirkulär ekonomi och miljön i fokus. Idén är enkel. Varför kasta produkter som går att återanvända? De har implementerat en cirkulär skadereglering hos svenska försäkringsbolag.
– När vi insåg att de inte samlar in godset som de har betalat ut ersättning för frågade vi om vi kunde ta in godset. Något som är värdelöst för försäkringstagaren ser någon annan ett värde i. Avfall har ett ekonomiskt värde, berättar Patrik Zalewski, vice vd i miljöteknikbolaget Godsinlösen AB.

Godsinlösen tar in godset, reparerar det vid behov och säljer godset vidare, alternativt ser till så att det återvinns. Produkterna får via Godsinlösen ett förlängt liv.
Att förvandla avfall till råvara skapar en tillgång istället för en kostnad, menar Patrik Zalewski och Christian Jansson, som är pionjärer på området. De har omsatt sin teori till praktik, att ta hand om skadat gods och ge det nytt liv. Ett steg i företagets utveckling var att öppna Returhuset.
– Ett logiskt steg för oss. Returhuset är ett bevis att det finns intresse för att köpa återanvända varor. Detta är en del av framtiden, säger Christan Jansson, som själv är uppvuxen i Staffanstorp.
– Bättre ort att ha sin verksamhet i finns inte, utbrister han.

Allt från leksaker, heminredning, begagnade cyklar till hemelektronik finns i utbudet. Men företaget växer och det finns behov av mer personal och ytor.
– Vi behöver mer yta. Samtidigt startar vi snart upp Returhuset i Stockholm och arbetar med en digital plattform för Returhuset, säger Christian Jansson.

Men även fast grundarna, som de själva säger, i botten är affärsmän, ligger tanken om miljön högt.
– Vi har ett ansvar för framtiden, att våra barn och barnbarn ska ha en bra miljö att leva i. Vi gör vårt för att motverka koldioxidutsläpp och minska avfallsmängderna genom återanvändning. Men vi har mycket kvar innan vi är i mål, säger Patrik Zalewski.

Publicerad 30 March 2016 12:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag