Anders Hansson började med skytte redan på 1970-talet. Efter några år med sporten på is gjorde han comeback med bravur och sköt hem SM-guld. Foto: Privat

Anders Hansson började med skytte redan på 1970-talet. Efter några år med sporten på is gjorde han comeback med bravur och sköt hem SM-guld. Foto: Privat

Anders slog svenskt rekord på SM

Staffanstorpsbon sköt hem pistolguld på nytt rekord

STAFFANSTORP-LUND/SKYTTE. När Anders Hansson, 52, valde att göra comeback som pistolskytt gjorde han det med bravur. I år slog Staffanstorpsbon till med nytt svenskt rekord när han sköt hem guld på SM i luftpistol.
– Det smakade riktigt bra. Jag tog guld på junior-SM 1981 så det var nästan exakt 35 år mellan medaljerna, säger Lunds pistolskytteklubbs mästare.

Vi snackar inte en nybörjare med tur utan en rutinerad räv bland skyttarna. Redan som femåring tog hans pappa med honom till skyttebanan i Råby, tolv år ung började Anders Hansson att skjuta pistol och som 15-åring gjorde han sin första landskamp.

– Det var före EU så det var riktigt stort och ett makalöst äventyr att få resa ut i världen, säger Anders Hansson.
Under flera års tid var skyttet på sparlåga. Familjen och jobbet betydde mer. Men när barnen blev vuxna kände Anders ett sug för några år sedan.
– Min fru tyckte jag började att bli rastlös och tyckte jag kunde börja med skyttet igen. Så jag har henne att tacka för framgångarna.
En person som också haft en del i Staffanstorpsskyttens framgång är världsmästaren Johan Ahlbeck. Torna Hällestadsskytten har fungerat som mentor åt Lunds PK-medlemmen Anders Hansson.
– Han har betytt mycket. Jag har sett på Johan och tänkt kan han så borde jag också. Åldern betyder inget i skyttet, snarare tvärtom, menar Anders.

Med många timmar på skjutbanan laddade han för årets SM i snabbpistol (luftpistol). Efter 15 månaders träning och totalt 24 000 skott var det dags för SM i Linköping i april.
– Jag visste jag hade en chans på medalj men vågade inte räkna med guld. De jag mötte var inga duvungar precis, men jag var nog äldst. Så jag mötte rejält meriterade killar och tyckte själv jag var lite av en underdog.
Den meriterade skytten hade nerverna i styr och sköt hem mästartiteln och gjorde det med bravur. Det gamla svenska finalrekordet slogs då han sköt 35 av 40 möjliga.
– Jag tycker min styrka är att jag presterar bra under press och gillar att ha lite stress och nerver. Andra kanske är mer ojämna men jag är jämnare och skjuter ungefär lika bra under träning och tävling.
Det som Anders tycker är sportens fördel är att åldern inte sätter gränser.
– Så länge man får behålla synen kan man skjuta. Om ögonen inte sviker mig hoppas jag nå världseliten om några år och försöka nå en världscupfinal i snabbpistol. Jag tror absolut jag har kapacitet för det, säger den svenska mästaren från Staffanstorp.

Publicerad 17 June 2016 08:00