Smutsiga kylar upptäcktes vid inspektion

Av
Lena Karlsson

STAFFANSTORP. Smuts i fyra kylar där livsmedel förvaras och fel temperatur i en med färdigförpackad sallad. Det är vad kommunens miljöenhet upptäckte vid en inspektion av Ica Supermarket.

Det var den 17 augusti som inspektionen utfördes. Eftersom brister i rengöring av fyra kylar där livsmedel förvaras då upptäcktes gjordes en uppföljande inspektion den 26 september.

Eftersom bristerna ?kvarstod fick handlaren ett föreläggande om att åtgärda bristerna innan den 24 oktober. Tills dess skulle två  kylar med mejeriprodukter, en kyl där förpackade produkter som till exempel bacon, färdiga soppor, ärtor med fläsk och rotmos förvaras  och en kyl med fisk, fisksoppor och olika sorters sallad förvarades rengöras. I kylen med sallad skulle dessutom temperaturen regleras.

Två dagar senare ?den 26 oktober följdes föreläggandet upp genom ett nytt besök i butiken.

– Det har skett en generell förbättring men det är inte tillräckligt, säger miljöinspektör Jessica Malm.

Därför utfärdades ett nytt föreläggande. Denna gång ska butiksinnehavaren komma in med en åtgärdsplan och redovisa vilka rutiner man ska införa. Uppgifterna ska lämnas in senast den 20 november.

”Brister har påtalats? vid tre tillfällen och verksamheten har förelagts med krav på att genomföra rengöring och haft gott om tid för att vidtag åtgärder” står det i delegationsbeslutet från miljöenheten.

– Vi hoppas att de tar sitt ansvar som ett seriöst livsmedelsföretag i framtiden och följer de regler som finns, säger Jessica Malm.

Hur ska ni se till att det  görs?

– Vi kommer fortsätta att ha återkommande kontroller för att se så att det fungerar i framtiden.

Vad gör ni om inte det sker?

– I så fall kan handlaren få betala vite. Men det är i så fall ett beslut som nämnden  får ta, säger Jessica Malm.

Publicerad 21 November 2017 06:00