Rädslan för råttor gav upphov till bokdebut

STAFFANSTORP. – Sedan boken kom ut har jag inte haft några mardrömmar längre, säger Håkan Ahrling som är aktuell med nya barnboken Rådisgänget - vänner för livet.

Av
Lena Karlsson

– Det kändes väldigt märkligt att hålla den färdiga boken i min hand, säger Håkan Ahrling.

I hela sitt liv har han skrivit böcker. Men det är först nu vid 50 års ålder som han fick napp hos ett förlag och kunde debutera med en tryckt barnbok.

– Jag har tidigare gett ut en e-bok. Men detta är första gången som jag ger ut en fysisk bok.

Men till skillnad från e-boken Gumbo tänker, som handlar om Gumbo som bara har en hjärncelll, spelar råttor en viktig roll i Rådisgänget.

– Jag är uppvuxen på en gård i Eslövstrakten. Där fanns det massor med råttor. Jag glömmer aldrig ljudet när någon högg ihjäl en råtta i stallet. Eller när en katt hade bitit av huvudet på en råtta vilket jag råkade få tag i en gång när jag som liten lekte bland höbalarna.

Mötet med råttorna i barndomen växte till ett trauma som förföljt författaren.

– Under flera år har jag drömt mardrömmar om råttor. Men sen jag gav ut Rådis-gänget har jag inte drömt om dem en enda natt.

Boken handlar om två pojkar. Karaktärerna bygger på författaren själv och hans kompis som barn.

Parallellt med handlingen om de två pojkarna berättas en historia ur råttornas perspektiv.

Håkan Ahrling har alltid flera projekt på gång. Efter att han fått en idé spinner han vidare på den tills berättelsen är färdig.

– Men det handlar också mycket om att ta bort det som inte är absolut nödvändigt för historien, alltså ”kill your darlings”, eller som jag brukar säga ”kill your Ahrlings”.

Publicerad 05 December 2017 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag