Stora brister i bostäder för nyanlända

Avloppsvatten i golvbrunnar och spår av råttor i köksskåpen

STAFFANSTORP.

Kondens på insidan av fönsterna, avloppsvatten som kom upp ur golvbrunnen och spår av råttor i köksskåpen. Det är bara något av vad som mötte kommunens miljöinspektörer när de innan jul besökte ett tillfälligt boende för nyanlända.

Av
Lena Karlsson

Kommunerna har numera krav på sig att ordna boende till nyanlända flyktingar. I Staffanstorp har kommunen bland annat använt husvagnar för att lösa situationen. Och när kommunens miljöförvaltning innan jul inspekterade ett bed- and breakfast som används som tillfälligt boende för 26 personer upptäckte de en lång rad brister.

Inspektionen gjordes tillsammans med Räddningstjänsten som hade fått in klagomål om undermåligt brandskydd. En god man till en av de nyanlända slog larm till miljöförvaltningen om boendemiljön.

– Det var smutsigt och trångt, och vi upptäckte flera brister, säger miljöchef Bertil Bengtsson.

Enligt det föreläggande som miljö- och byggnadsnämnden skickat till boendets verksamhetsansvarig ska en rad saker åtgärdas senast till den 5 februari. Kraven bygger på nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt tolv punkter måste åtgärdas, varav tio inom 30 dagar och två inom 45 dagar. Det ska finnas minst en toalett tillgänglig till åtta personer, minst en dusch till 13 personer och minst en tvättmaskin till 25 boenden.

Vid inspektionen hade de 26 boende varit utan tvättmaskin helt i en vecka. Dessutom fanns det stora brister i städrutinerna och tillgång till städmateriel. Avloppsvatten kom upp ur brunnarna och det var så dålig ventilation att det blir kondens på fönsterrutorna. Bland kraven i föreläggandet ska en fackmannamässig skadedjursutredning göras i hela boendet och en inventering av förekomst av mikrobiell påväxt i ett rum.

Kommer de boende bo kvar under tiden?

– Socialförvaltningen jobbar för att hitta permanenta lösningar för alla familjerna som är i behov av akut hjälp. Detta är ett tillfälligt boende, och miljönämnden har inte dömt ut boendet, svarar socialnämndens ordförande Liliana Lindström(M).

På frågan om det kommer att användas som tillfälligt boende igen svarar hon att hon vill avvakta och se vad slutbesiktningen visar.

Lokaltidningen har utan resultat försökt nå den verksamhetsansvariga.

Publicerad 19 January 2018 20:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag