Inför 40 som högsta hastighet i tätorten

STAFFANSTORP.

Inför 40 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet i Staffanstorps tätort. Det föreslår en Staffanstorpsbo i ett medborgarförslag.

Av
Lena Karlsson

Det är tredje gången som Robert Persson skickar in förslaget om en enhetlig hastighetsbegränsning på orten. Det första förslaget lämnade han in år 2014, följt av ett 2016 och ett nu 2018.

– Nästan alla grannkommuner har infört det, så varför ska inte lilla Staffanstorp kunna göra det, undrar han.

En plats där han menar att hastighetsbegränsingarna är särskilt inkonsekventa är sträckan från rondellen vid 108:an in mot tätorten.

– Där skiftar hastigheten tre gånger på bara några hundra meter. Först är det 50 km/h för att sen bli 60 km/h och sedan bli 50 km/h igen. Så där gäller det att hålla reda på skyltarna.

Kyrkgatan är en annan plats där Robert Persson menar att det borde var 40 km/h istället för 50 km/h.

– Där är det många barn som cyklar från Balderskolan ner mot centrum.

Efter att han lämnade in det första medborgarförslaget i frågan har hastighetsbegränsningen ändrats på två gator. Men det han efterlyser är en enhetlig översyn.

– I tätorten borde det vara 40 km/h. Men förbi skolor och i bostadsområden bör det vara fortsatt 30 km/h. Men på de större vägarna runt omkring kan det vara högre hastigheter, menar Robert Persson.

Staffanstorp kommer att införa 40 kilometer i timmen som hastighetsgräsning i tätorten. Det bekräftar miljö- och byggnadsnändens ordförande Eric Tabich. Frågan har utretts i två års tid. I samband med den nya översiktsplanen har tjänstemännen fått uppdraget att ta fram en trafik- och mobilitetsplan. Där ska hastigheterna ses över enligt Rätt-fart-i-stadens rekommendationer med enhetliga hastighetsbegränsingar.

– Orsaken till att det tagit så lång tid är att vi inte vill att det ska bli 30 i villaområden, något som många har reagerat på i andra kommuner.

Till hösten tror han att det kan bli ett beslut i frågan. Nya hastighetskyltar kan sättas upp 2019.

Publicerad 22 January 2018 10:13

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag