Målet: Ny vårdcentral klar 2021

STAFFANSTORP.

Det blev inga pengar till en vårdcentral. Staffanstorps politiker fick beskedet när Region Skåne klubbade igenom sin budget. Nu ser det ljusare ut. Om tre år kan en ny vårdcentral stå klar.

Av
Andreas Holm

– Både vi och regionpolitikerna är eniga att det behövs en ny vårdcentral i Staffanstorp, säger Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande efter ett möte med politiker från sjukvårdsnämnden och beredning för framtidens sjukvård.

Det var han som kallade till ett möte den 26 januari efter att kommunen fått reda på att regionen inte satsade pengar på någon vårdcentral i Staffanstorp under 2018.

– Jag vet inte vad som gått fel. I tidigare diskussioner har det endast varit positiva vibbar, nu kom beslutet som en blixt från klar himmel, sa Christian Sonesson i en intervju med Lokaltidningen i slutet av förra året.

Efter diskussioner med bland andra sjukvårdsnämndens ordförande Joakim Sandell (S), nämndens 2:e vice ordförande Stefan Lamme (M) och Ingrid Lennerwald (S), ordförande för beredning för framtidens sjukvård i Skåne kom politikerna överens att Staffanstorp är i behov av en ny vårdcentral. Inom kort förväntas en avsiktsförklaring, där bland annat regionen hyr in sig, likt dagens vårdcentral, i det som planeras byggas.

Den nuvarande vårdcentralen börjar bli till åren och är helt fel planerad enligt Christian Sonesson, då det är långa korridorer och en inte så anpassad planlösning för dagens vård.

Förhoppning är att den nya vårdcentralen står klar 2021, om tre år.

– Det är svårt att säga exakt men inom en treårsperiod känns rimligt. Det ska först godkännas en detaljplan och sedan byggas både vårdcentral och lägenheter ovanpå.

Arbetet med en detaljplan, där en ny vårdcentral planeras byggas på den gamla busstationen i Staffanstorp, har redan inletts.

Publicerad 02 February 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag