Sjukhusteam ska ge vård i hemmet

Patienter måste uppfylla flera kriterier

STAFFANSTORP. Sedan i början av hösten 2017 kan patienter i Staffanstorp som uppfyller vissa kriterier få besök av ett sjukvårdsteam i hemmet. Förhoppningen är att möjligheten ska leda till både bättre och säkrare vård för de aktuella patienterna.

Av
Magnus Wahlström

Bakom satsningen ligger ett samarbete mellan Region Skåne och skånska kommuner.

– Ambitionen är att få en mer sömlös vård, det är därför sjukvårdsteamet bildats. Kommunen och regionen ska jobba tillsammans så att det inte blir några ”hack” i vården, säger Leila Misirli, avdelningschef vård och omsorg.

Teamen består i grunden av läkare från vårdcentralen samt sjuksköterskor från kommunen. Ännu är det för tidigt att säga vilka effekter sjukvårdsteamet fått, men bland målsättningarna finns förutom snabbare vård även en ökad patientsäkerhet.

– Förhoppningen är att vårdformen ska ge en ökad tillgänglighet av hälso- och sjukvårdspersonal för patienten dygnet runt och därmed en högre kvalitet på vården, säger Leila Misirli och tillägger:

– Planen är att patienten ska kunna få hjälp av läkare inom två timmar efter samtal från sjuksköterska. På så sätt är förhoppningen att patienterna i vårdformen ska kunna behandlas i hemmet och slippa besök på sjukhusens akutmottagningar.

För att kvalificera sig som en patient som kan ansöka om att få hembesök av sjukvårdsteamet krävs att fyra av följande sex kriterier uppfylls:

Vara äldre än 75 år, ha minst tre kroniska diagnoser, minst sex stående mediciner, inte klara av den personliga omvårdnaden, få hemsjukvård eller ha varit inlagd på sjukhus minst tre gånger under det senaste året.

Publicerad 25 February 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag