Årets första loppis hålls i Folkets hus

STAFFANSTORP.

Varje år arrangerar Klädbytarföreningen i Staffanstorp tre loppmarknader, en för vuxna och två för barn. Nu när årets första loppis för barn hålls sker det i en annan lokal än vanligt.

Av
Lena Karlsson

Klädbytarföreningens loppisar har hittills ägt rum på biblioteket. Men på grund av kulturlyftet som innebär att biblioteket flyttat in i rådhuset och att bibliotekets tidigare lokal håller på att renoveras, har de fått söka sig till en annan lokal.

– Vi är glada att vi får vara här i Folkets hus, även om vi hellre hade haft en dubbelt så stor lokal eftersom intresset är så stort, säger en av eldsjälarna Anneli Oddson.

Men behovet av en större lokal är inte nytt. Förra våren kom 600 besökare. I höstas var motsvarande siffra 400. Det beror enligt arrangörerna på just platsbristen.

– Kön brukar ringla sig lång utanför biblioteket. Förra gången var den en väntetid på en och en halv timme. Det gjorde att många gav upp och gick hem, säger Lotta Ljungdahl vars dotter Elsa också är engagerad.

Till årets första barnloppis kommer 55 olika säljare. Men intresset är mycket större än så.

– Vi tvingas tyvärr säga nej till många som vill vara med, säger Anneli Oddsson.

De flesta besökare brukar komma när loppisen öppnar klockan 9.30. Men arrangörerna i Klädbytarföreningen rekommenderar att komma lite senare fram till stängningen klockan 13.

– Man tror kanske att alla fynd görs i början, men så är det inte. Vi har jättemånga fina saker kvar även senare.

"Kom gärna lite senare"

Under loppishelgen den 25 mars blir en en hel del saker för de tjugo eldsjälarna i föreningen att organisera. På kläderna är det barnstorlekar från 50 till 170 som gäller. Förutom kläder säljs bland annat skor, spel, böcker och fritidsutrustning.

– Vi är väldigt noggranna med att allting är helt och rent. Skulle det vara så att vi har missat något så tar vi bort det direkt, säger Marie Pelinder.

Trots att det finns en stor efterfrågan på saker brukar det bli en del över. Dessa skänks till Skandinaviska barnmissionen. Största delen av pengarna går till säljarna, men en viss del skänks till Barncancerföreningen.

– Så det är många som gynnas av detta. Det är bra för både plånboken och miljön. För samtidigt som du kan köpa kläder för en billig peng sparas miljön genom att det inte slängs, säger Anneli Oddsson.

Publicerad 12 March 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag