Bo utmanar sig själv i Nevadaöknen

STAFFANSTORP.

Bo Rocatis är en av deltagarna i Svt:s nya program "I dag om ett år". I programmet ger han sig själv den största utmaningen han kunde komma på.

Av
Emma Brännman

På Bo Rocatis meritlista finns flera internationella tävlingar i hinderbana, marathon, triathlon och spjutkastning – för att nämna något alltså. Alltihop med en benprotes. Han är vid det här laget något av en expert på hinderbanor och har tidigare synts i Kanal 5:s "Ninja warrior", som den första deltagaren någonsin med protes. När han så skulle välja en utmaning till "I dag om ett år" föll valet på hinderbanornas hinderbana.

– "Worlds toughest mudder" är ett 24-timmarslopp som går i Nevadaöknen utanför Las vegas. Jag bestämde mig för att åka dit om jag kom med i programmet. Fast när jag tog det beslutet så trodde jag inte riktigt att jag skulle behöva genomföra det, säger Bo Rocatis.

Men visst gick han vidare i uttagningarna, och snart var han igång med uppladdningen inför sin största tävlingsutmaning hittills. Själva banan är åtta kilometer lång och består av 25 hinder, flera av dem i vatten. Och inte nog med att själva banan är lång och tuff. Temperaturen kunde skilja mellan 30 grader på dagen och runt fem på natten. Bo Rocatis mål var att klara av tre varv, 24 kilometer och 75 hinder under ett dygn alltså.

– Inför loppet sprang jag mycket, tränade mycket crossfit, sprang tio olika hinderbanelopp och såg till att pressa kroppen så mycket som möjligt. 24 timmar är väldigt lång tid att hålla på. Jag deltog i "Toughest" i Stockholm och åkte dagen efter ner till Malmö och tränade crossfit en hel dag, för att se hur det gick att ladda om.

Efter det fick han en lugninflammation.

– En och en halv vecka låg jag sjuk och kunde inte träna alls. Sedan tog det tre månader innan jag återfick min fulla lungkapacitet. Då trodde jag att det var kört.

Tre veckor innan tävlingen fick han dessutom en ny hylsa till sin benprotes som skulle gås in. Men i november gav han sig mot alla odds iväg till USA och Nevadaöknen.

– Jag packade många ombyten, kläder och våtdräkter på grund av alla vattenhinder. Vi bodde i ett tältläger där man kunde ta paus vid behov. Jag tvekade länge inför resan, men jag tänkte att det får gå som det går.

Hur det sedan gick för Bo Rocatis får han inte avslöja. Det återstår att se den 3 april, då programmet visas på Svt.

Publicerad 17 March 2018 00:00