Elever vann pris för sin energiapp

HJÄRUP.

De jobbade in i det sista, och trots att de bytte idé bara en vecka innan inlämning kammade de hem priset för den mest innovativa idén.

Av
Lena Karlsson

– De har varit jätteduktiga, säger elevernas stolta NO- och mattelärare Annika Hindemith.

Det var hon som anmälde eleverna i klass 8 c på Hjärupslundsskolan till Gnistan som Vattenfall håller i för att uppmuntra ungas idéer om energi.

Eleverna har arbetat med projektet i flera veckor. Men innan de fick hitta på egna idéer om hur man kan spara energi har de fått lära sig grunderna i energilära.

"Vi fick snabbt byta idé"

Från början jobbade gruppen med en annan idé.

– Vi funderade på att ha turbiner i avloppsrören och på så vis utvinna energi. Men vi kom fram till att det inte funkade, säger Josefin Bjerström.

Bara en vecka kvar till inlämningsdatum började de med en ny idé.

– Vi fick snabbt byta idé.

Hur var det att byta idé så kort in på slutdatum?

– Det var lite stressigt men vi lyckades ju bra till slut, säger Dylan Ellgren.

Vad är det för en app som ni tänker er?

– Det är en app som är till för att spara energi. I framtiden kommer vi att behöva använda förnybar el. När det är sol och blåser produceras det mest energi, säger Noa Holtås.

– Ja, så för att inte överbelasta elnätet tänker vi att det är bäst att använda energin när det produceras mest. I appen kan man se hur mycket som produceras. Så då kan man sätta på tvättmaskinen och andra apparater i hemmet just då, säger Josefin Bjerström.

– Tanken är också att man med appen ska kunna sätta på till exempel diskmaskinen även när man inte är hemma, säger Noa Holtås.

Idén tilltalade juryn som gav gruppen priset för den mest innovativa idén då finalen gick av stapeln i Vattenhallen i Lund. Där mötte de två klasser från Wieselgrensskolan i Helsingborg och en från Axonaskolan i Tollarp.

Publicerad 26 March 2018 00:00