Allergikoll visar att många restauranger bryter mot lagstiftningen

STAFFANSTORP. Förra året gjorde kommunens miljöenhet flera oanmälda kontroller av restauranger och andra livsmedelsverksamheter. Syftet var att se om de håller sig till de lagar som gäller för allergiframkallande ämnen.

Av
Lena Karlsson

Resultatet är inte så bra. 75 procent av de nästan 120 kontrollerade verksamheterna bröt nämligen mot lagstiftningen.

Den vanligaste avvikelsen var att livsmedelsverksamheterna saknade ett system för att informera kunden.

Allergikoll 2017 är ett samarbetsprojekt mellan miljöenheterna i sju kommuner. Utöver Lomma gjordes kontroller i Burlöv, Kävlinge, Lomma, Svedala, Vellinge och Landskrona.

Utöver restauranger och kaféer kontrollerades 286 rätter. I dessa fanns det i 166 stycken, alltså nästan i 60 procent av de kontrollerade rätterna, odeklarerade allergener. Och i 40 procent av rätterna, det vill säga 114 stycken, fanns det en eller flera odeklarerade allergener, detta trots att verksamheten uppgett att en allergen inte skulle förekomma alls i rätten.

"Kunskapen behöver förbättras"

Enligt rapporten visar resultatet ”att kunskapen hos verksamheterna behöver förbättras” och att de nu har informerats om "vikten av att kunna lämna korrekt information gällande ingående allergener i de rätter som de serverar. Dessutom har det förtydligats hur verksamheterna ska lämna denna information för att uppfylla aktuell lagstiftning.”

Kontrollerna var företrädesvis oanmälda. Vid inspektionen kontrollerades om verksamheterna lämnade allergiinformation och om den uppfyllde kraven i lagstiftningen. Därefter kontrollerades om den information som lämnades var korrekt, felaktig eller inte om man inte kunde svara på frågor om mellan en till tre rätter innehåller allergener.

I Sverige lider cirka 15 procent av överkänslighet mot mat. Det kan vara allergi, gluten- eller laktosintolerans eller någon annan överkänslighetsreaktion. För de allra känsligaste personerna räcker det med mycket små mängder för att reagera. Det är därför viktigt att konsumenter får korrekt information

Sedan 2014 gäller informationsförordningen i hela EU. Den innebar att kunder ska få information när de köper oförpackade livsmedel på till exempel en restaurang eller kafé. För de 14 allergener som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner finns det särskilda märknings- och informationskrav som alla livmedelsföretagare måste följa.

De 14 allergenerna är:

  Spannmål med gluten

  Kräftdjur

  Ägg

  Fisk

  Jordnötter

  Sojabönor

  Mjölk

  Nötter

  Selleri

  Senap

  Sesamfrön

  Svaveldioxid

  Lupin

  Blötdjur

Publicerad 27 March 2018 14:26