L: "Döp kommunen till Uppåkra"

UPPÅKRA.

Liberalerna i Staffanstorp vill sätta den arkeologiska utgrävningsplatsen Uppåkra på kartan. Så mycket att de till och med föreslår en namnändring från Staffanstorps kommun till Uppåkra kommun.

Av
Lena Karlsson

Menar ni allvar med namnbytet på kommunen?

– Både ja och nej. Det är egentligen en gammal idé som vi tar upp. Det är många som idag inte känner till att Uppåkra ligger i Staffanstorps kommun. Men huvudsyftet är inte att byta namn. Det vi vill åstadkomma är att uppmärksamma Uppåkras betydelse, säger Björn Magnusson som är gruppledare för Liberalerna i Staffanstorp.

Varför är det viktigt att sätta Uppåkra på kartan?

– Trots att platsen har en 1000-årig historia har den inte alls fått samma uppmärksamhet som Birka i Stockholm som bara har en historia på 200 år.

Varför är det så?

– Jag tror att det ligger Uppåkra i fatet att det har varit danskt. Därför vill vi inleda flera samarbeten med danska sidan.

Är ni inte nöjda med stiftelsen Uppåkra arkeologiska undersökningars arbete idag?

– Jo, absolut! Det vi vill är att lyfta den ännu mer och inleda samarbete med den danska sidan.

Nästa steg är att ta upp fråga på Skåneliberalernas årsmöte. Där kommer Staffanstorpsliberalerna yrka på att Region Skåne genom bland annat Greater Copenhagen utvecklar ett större samarbete mellan svenska och danska institutioner och myndigheter för att belysa Uppåkras betydelse.

De kommer även att yrka på att Uppåkra utvecklas som besöksmål i Öresundsregionen och att riksdag och regering genom kulturdepartementet tar ett större nationellt ansvar för forskning och fyndomhändertagande i samband med utgrävningarna av Uppåkra.

Men kommer ni att driva frågan om kommunbytet?

– Först och främst vill vi utveckla Uppåkra till ett turistmål. Om vi lyckas med det skulle man kunna tänka sig att det kan bli en folkomröstning i frågan inför valet år 2022. Men då måste vi ha politisk majoritet eller fått in tillräckligt många namn i en namninsamling för en folkomröstning. Men det är inte vår viktigaste valfråga, säger Björn Magnusson.

Publicerad 05 April 2018 00:00