Staffanstorps musikkår lockar med öppet hus

STAFFANSTORP.

– Vi vill gärna ha fler medlemmar, säger trumpetspelaren Claes af Klinteberg. För att väcka musikintresset håller de öppet hus på Musikskolan.

Av
Lena Karlsson

Precis som många andra musikkårer i landet har Staffanstorps musikkår svårt med återväxten. I dag består den av cirka 15 musikanter.

– Vi hade kunnat vara dubbelt så många, säger Magdalena Olsson på tvärflöjt.

Under öppet hus den 21 april mellan klockan 14 och 16 finns det möjlighet att prova på att spela instrument och lyssna när musikkåren spelar.

– Vi hoppas på dem som sitter hemma och spelar, säger Annika Eriksson på tvärflöjt.

Kåren vänder sig till allt från nybörjare till de som är mer varma i kläderna.

– Många tror att man måste vara så himla duktig, men vi är alla amatörer. Så vi rekommenderar att prova, säger Magdalena Olsson.

Staffanstorps musikkår spelar vid flera tillfällen under året. Det är på Valborg, 1:a maj, Bonnamarknaden och nationaldagen 6 juni. De brukar även ha en sittande konsert på våren och en på hösten. Men i vår har de valt att satsa på att bli fler medlemmar. Nästa konsert är i november. Då blir det ryskt-amerikanskt tema.

– Det är väldigt roligt att spela ute, så det hade vi gärna gjort mer. Ibland spelar vi också med gästartister. För några år sedan spelade vi med John Pohlman.

Vid konserterna har de uniform, om än inte lika strikta som militärens.

– Men lite stil har vi, säger Jan-Erik Emanuelsson på trummor.

Medlemmarna i orkestern är mellan 16 och 86 år. Trots att de nyligen har fått tre nya yngre medlemmar är det svårt med återväxten.

– Folk slutar av åldersskäl eller för att de flyttar, säger Magdalena Olsson.

En av de yngsta i Staffanstorps musikkår är Erik af Klinteberg. Hör honom spela låten A trumpeter's lullaby på Lokaltidningen Staffanstorps Facebooksida.

Publicerad 09 April 2018 13:33