Uniteds ordförande får ta emot pris på slottet

STAFFANSTORP.

Förra året slogs fotbollsklubbarna Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF ihop till Staffanstorps United. Nu tar den nya klubbens ordförande som ligger bakom sammanslagningen emot Kompassrosen på Kungliga slottet i Stockholm.

Av
Lena Karlsson

De två klubbarna hade varit rivaliserande konkurrenter i 80 år innan de slogs ihop 2017. Det är det som avgjorde att Gustav Platin, 21 år, får ta emot stipendiet.

Motiveringen är att han med värdebaserat ledarskap har vänt motsättningar till tolerans och samarbete och bidragit till ett bättre samhälle med fotbollen som verktyg.”

Det är Stiftelsen ungt ledarskap som delar ut Kompassrosen. Den formella utdelningen sker den 16 april på Kungliga slottet.

Gustav Platin är uppvuxen i Särslöv. I dag studerar han, vid sidan av sitt ideella ordförandeskap, International business and politics på Handelshögskolan i Köpenhamn. Drivkraften att påverka och förändra samhällsfrågor har han med sig från barnsben .

– Jag vill bidra till en positiv samhällsutveckling och just nu är det fotbollen som är mitt främsta verktyg. Särskild glad är jag över det goda som kommit ut av sammanslagningen utanför klubben. En ökad vänskap och samhörighet bland barnen i skolan där det tidigare funnits tjafs på grund av att man spelat i konkurrerande lag, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt detsamma beskrivs han av andra som en modig förändringsledare med en tydlig vision att leda två rivaliserande lag i samma riktning. Han har också tagit initiativ till olika inkluderande projekt, som till exempel ett lag för barn med funktionsvariationer.

– Stipendiet ger mig möjlighet att bygga vidare på mitt ledarskap och åka på utbytestermin för att vidga perspektiven ytterligare. De stora mönstren byggs i den lilla vardagen och det är alla de små perspektiven som skapar en unik helhet. Jag vill bli ännu bättre på att ta in dessa, säger Gustav Plantin.

– Att leda utifrån sina egna värderingar och inre kompass är något som årets Kompassrosstipendiater tydligt visar i sitt sätt att leda sig själv och andra i sina verksamheter. Ett ungt och nyfiket värdebaserat ledarskap fyllt av mod, omtanke och handlingskraft behövs framåt för att möta samhällets utmaningar, säger Rebecca Sundberg verksamhetsledare Stiftelsen Ungt Ledarskap.

Publicerad 12 April 2018 11:18