Tio startar eget på sommarlovet

STAFFANSTORP.

Nu är det klart vilka ungdomar som får testa att starta eget i sommar. Det är sjätte året i rad som sommarlovsentreprenörerna hålls i Staffanstorp.

Av
Lena Karlsson

Möjligheten att starta eget fanns redan innan. Men sedan 2012 har Monica Smidelik varit projektledare för det rikstäckande konceptet Sommarlovsentreprenörerna, i samarbete med det lokala näringslivet och Businessport i Staffanstorp.

– Förutom kunskapen och erfarenheterna som ungdomarna erbjuds finns också möjlighet till ett helt nytt kontaktnät, säger hon.

I år var det fler än vanligt som hörde av sig. Av de tolv ungdomarna mellan 17 och 19 år som blivit utvalda är nio killar och tre tjejer. Förra året var det sex tjejer och sex killar.

Urvalet görs genom att de som anmäler sitt intresse för att delta bokas in för en intervju.

– En anledning till att man inte kan komma med i projektet kan till exempel vara att man har en planerad frånvaro under själva uppstarten. Då faller möjligheten att delta. Kanske kan det då passa bättre ett annat år, säger Monica Smidelik.

Under två veckor i juni får gruppen lära sig alla obligatoriska moment som behövs för att kunna starta ett företag.

– De får lära sig hur man skriver en affärsplan, marknadsföring, bokföring, skatt och vilka olika tillstånd man måste ha. De får också träffa en hel del etablerade företagare under denna period som ställer upp med föreläsningar, mentorskap och även studiebesök. Med Lunds sommarlovsentreprenörer har vi dessutom en halvdag om jämställt entreprenörskap.

Vet du redan nu några idéer som ungdomarna har?

– Det finns många olika spännande idéer. Flera stycken har idéer hur man kan ta tillvara på och återanvända material. Någon vill göra en kokbok, det finns ett par stycken som vill jobba med foto på olika sätt, ett par har tankar kring miljövänliga t-shirts, och flera har tankar på hur man kan förädla och sälja frukt, bär och annat som naturen ger.

Ungdomarna får 2000 kr i startbidrag och försäkring av kommunen.

– Ett ökande antal ungdomar har också tankar kring att dela med sig av sin eventuella vinst till någon form av samhällsnytta.

Publicerad 15 June 2018 09:51