Hon visar upp sitt paradis i helgen: "Trädgårdsarbetet är min terapi"

STAFFANSTORP.

– Jag älskar att arbeta i trädgården. Det är min terapi, säger Inger Andersson.På söndag har hon öppet hus i trädgården.

Av
Lena Karlsson

Det är inte första gången som trädgården visas för allmänheten.

– Vi har varit med i Tusen trädgårdar, och innan dess deltog vi i andra arrangemang med öppet hus. En gång kom det en hel turistbuss med danskar hit. Det var roligt.

Inger Andersson och hennes man flyttade in i huset 1964. De har själva byggt upp både trädgården och huset. Snickerierna står maken för. Sedan han gick bort för fyra år sedan har Inger Andersson själv skött om trädgården.

– Trädgårdsarbetet är min terapi. Många känner det som ett tvång. Så har det aldrig varit för mig. Jag brinner för detta, och har fått mycket beröm och uppmuntran.

Under åren har det blivit många resor och besök i andra trädgårdar. Spåren av det märks än idag i trädgården. Där finns till exempel en Flamingolönn från 1990-talet, och en 18 år gammal japanskt lönn. Tidigare hade de en damm med 34 guldfiskar.

– Den la vi ner efter att hägern åt upp fiskarna.

En orsak till att hon fortsätter visa upp trädgården är att hon även deltar i ett välgörenhetsprojekt. Genom att sälja loppisprylar får en skolklass med 45 elever i Zambia ekonomiskt stöd.

– De som håller i det börjar bli lite till åren, men vi måste hjälpa till så att de som går i skolan nu kan slutföra sina studier. Flera har gått vidare och utbildat sig och fått yrken, berättar Inger Andersson.

Publicerad 25 June 2018 00:00