De gör kokbok och syltkok i sommar

STAFFANSTORP.

En vill safta och sylta, och en vill ge ut en kokbok. Lokaltidningen har träffat två unga entreprenörer som i sommar får chans att utveckla varsin affärsidé.

Av
Lena Karlsson

– Jag ska åka hem till folk och plocka frukt i deras trädgårdar. Sedan ska jag koka sylt och saft av det.

Så förklarar Mattias Johansson den affärsidé som han använder sommaren till att utveckla.

– Folk har ofta en buske eller ett träd med bär eller frukt som ofta går till spillo. Då är det bättre att göra någonting av det.

"Det går ofta till spillo"

Recepten som han använder är inte vilka som helst.

– Det är min mormors recept. Den saft och sylt som jag gör går inte att jämföra med de som man köper i affären. Mina är mer premium, säger Mattias Johansson som gärna tar emot förfrågningar på mattias.fruktforadling@gmail.com.

Även Elin Söderberg har en matig affärsidé som hon utvecklar i sommar. Hon vill nämligen göra en kokbok med glutenfria veganska recept.

– Jag blev själv glutenallergiker i tio-tolvårsåldern. En sak som är svår att få till är brödet som inte vill hålla ihop ordentligt utan gluten.

Genom åren har hon utvecklat en hel del knep som hon nu vill dela med sig av till andra i en kokbok.

– Jag har alltid bakat mycket, man kan säga att jag har växt upp i köket. Men det har hänt mycket sedan jag fick min diagnos. Innan det blev trendigt att äta glutenfritt för cirka fem år sedan fick jag och min mamma testa mycket själv.

När nu Elin Söderberg ska göra en kokbok av sina knep ställs hon inför en del utmaningar.

– Nu måste jag mäta upp allting. Annars när jag bakar hemma går jag lite på känsla och tar lite extra av en ingrediens om det behövs. Till mina egna recept i kokboken måste jag skriva ner exakt hur mycket man ska ta av varje.

Publicerad 03 July 2018 12:29