Klättrar betydligt i miljörankning

STAFFANSTORP.

När tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete kommer Staffanstorp på plats 190. Det är en förbättning med 46 steg från förra året.

Av
Lena Karlsson

– Vi gratulerar Staffanstorp till en hedrande plats 190 i årets rankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, i ett pressmeddelande

Det är tionde gången som tidningen gör granskningen. På första plats är en annan skånska kommun, Helsingborg följd av Gävle och Stockholm. Staffanstorp fick lite drygt 13 poäng vilket kan jämföras med Helsingborgs nästan 40 poäng. Grannkommunen Lomma fick drygt 34 poäng, vilket ger plats tio i rankingen.

Men trots att Staffanstorp alltså har klättrat betydligt från fjolårets bottenbetyg är det inte alla som är nöjda med resultatet.

Kommunens oppositionsparti Socialdemokraterna menar att plats 26 av Skånes 33 kommuner är ett nedslående resultat.

– Det är djupt beklagligt att den styrande Alliansen inte tar miljöfrågan på allvar. Vi socialdemokrater lovar att om vi tar över styret av Staffanstorps kommun efter valet, så kommer miljöarbetet att prioriteras och en miljöstrateg tillsättas, som ska jobba efter en parlamentariskt framtagen miljöplan, skriver Torbjörn Lövendahl i ett pressutskick.

Kommunrankningen baseras på en egen enkät och data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete som sammanvägts i en totalpoäng. 225 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten.

Publicerad 03 July 2018 00:00