Elias Karlsson och Emmie Carlberg vann turneringen i Vikingaspelet.

Elias Karlsson och Emmie Carlberg vann turneringen i Vikingaspelet. Foto: Lena Karlsson

Vinst i Vikingaspelet gav dem filmpremiär

UPPÅKRA.

Två elvaåringar från Anneroskolan får åka till Stockholm för att gå på röda mattan till i filmpremiären av Halvdan Viking. Detta efter att de har vunnit en turnering i Vikingaspelet.

Av
Lena Karlsson

– Samarbetet gjorde att vi vann, säger Elias Karlsson.

Han och Emmie Carlberg på Anneroskolan är de två lyckliga vinnarna av spelet från Staffanstorp. Vinsten är att gå på filmpremiären till Halvdan Viking.

Vikingaspelet, som har tagits fram av barnboksförfattaren Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem, är ett strategiskt brädspel som går ut på att erövra mark under vikingatiden.

– Man måste både tänka och ha tur, säger Emmie Carlberg.

"Man måste både tänka och ha tur"

Både hon och Elias Karlsson ser fram emot resan till Stockholm. Förutom filmpremiären ska de besöka Vikingaliv.

– Det ska bli spännande. Jag har aldrig varit i Stockholm tidigare, säger Emmie Carlberg.

Spelpjäserna består av bland annat Halvdan Viking och Meja. Det är också karaktärerna i barnboksförfattaren Martin Widmarks böcker som nu alltså blivit film.

De två karaktärerna används även i arkeologiskolans pedagogik på Uppåkra Arkeologiska center. Trots att den ena kommer från Östbyn, Uppåkra, och den andra från Västbyn, Lund, och tror på olika gudar är Halvdan och Maja vänner.

Förutom Elias Karlsson och Emmie Carlberg deltar två elever från Lund vid filmpremiären den 21 oktober på Rigoletto i Stockholm.

På röda mattan kommer de att träffa Peter Haber och Claes Månsson som deltar i filmen. Manus och regi står Gustaf Åkerblom, som regisserat Sune i fjällen, för.

Halvdan Viking går upp på bio den 26 oktober.

Publicerad 21 October 2018 00:00