Genom att sätta upp stripes med ordet bibliotek på fönsterrutorna skulle bibliotekets nya placering framhävas, menar Staffanstorpsbon Anders Hårdvall.

Genom att sätta upp stripes med ordet bibliotek på fönsterrutorna skulle bibliotekets nya placering framhävas, menar Staffanstorpsbon Anders Hårdvall. Foto: Lena Karlsson

"Biblioteket saknar en egen identitet"

STAFFANSTORP.

– Biblioteket behöver lyftas upp så att det får en egen identitet, säger Anders Hårdvall.Nu presenterar han en lösning på problemet.

Av
Lena Karlsson

Anders Hårdvall flyttade till Staffanstorp från Båstad för cirka fem år sedan i samband med att han pensionerade sig. Staffanstorps bibliotek besöker han ofta.

– Jag har ju inte bott här så länge men jag brukade besöka biblioteket när det låg vid konsthallen.

I samband med kulturlyftet flyttade biblioteket till Rådhuset. Även det besöker han regelbundet.

– Det är roligt när det händer någonting.

Men enligt Anders Hårdvall behöver det synliggöras att det ligger ett bibliotek i byggnaden.

– Känslan av att där finns ett bibliotek saknas. När man kommer utifrån så ser man inte att det finns här.

I ett medborgarförslag till kommunen presenterar han en idé om hur det kan avhjälpas genom "uppskyltning". På hans skiss finns nya skyltar ovanför ingången till Rådhuset.

Han har flyttat upp kommunemblemet så att det får plats två skyltar där det står kommunhus och bibliotek på. I mitten på fönsterrutorna ska det enligt förslaget finnas stripes med ordet Bibliotek.

Att han kom på idén har att göra med hans mångåriga bakgrund som reklammakare inom tidningsbranschen.

– Jag har jobbat med loggor i hela mitt liv, då får man ett visst seende. Så jag såg direkt att det saknades skyltning här.

"Såg direkt att det saknades"

Idén om att lyfta biblioteket med hjälp av skyltning är inte det enda medborgarförslag som han har lämnat in. En annan idé som han presenterat är hur kommunens offentliga konstverk kan lyftas fram genom skyltning.

– Nu när det finns så fina konstverk tycker jag att kommuninvånarna ska få veta historien om dem. Därför tycker jag att det kan finnas beskrivningar på en platta av cortenplåt vid varje verk.

Publicerad 06 November 2018 00:00