Sjuksköterskan ska göra regelbundna provtagningar.

Sjuksköterskan ska göra regelbundna provtagningar. Foto: mostphotos

Sjuksköterska får prövotid efter missbruk - bestrider beslutet

STAFFANSTORP.

En sjuksköterska får tre års prövotid av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Detta eftersom hens missbruk bedöms äventyra patientsäkerheten.

Av
Lena Karlsson

I beslutet står det att sjuksköterskan har missbrukat alkohol under lång tid och "därigenom har utvecklat ett beroende som kan befaras utgöra en fara för patientsäkerheten."

I anmälan som gjorts av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, står det vidare att den ser det som allvarligt att personen "missbrukat alkohol mellan arbetsuppdrag som sjuksköterska" och att hen brister i sin förmåga att kontrollera och begränsa den mängd hen haft for avsikt att inta.

Sjuksköterskan bestrider dock beslutet med motiveringen att hen inte längre lider av den missbruksproblematik som hen tidigare har haft. Hen hävdar också att de tidigare problemen aldrig påverkat yrkesutövningen och att hen "aldrig varit påverkad i sitt yrkesutövande" och att "patientsäkerheten har aldrig varit i fara".

Men HSAN gör en annan bedömning. Utöver tre år prövotid ska bland annat en prövotidsplan och en behandlingsplan göras. Dessutom ska läkarintyg lämnas in och slumpmässiga provtagningar göras under prövotiden.

Beslutet kan överklagas.

Publicerad 06 November 2018 12:00