Liberalernas Björn Magnusson förlorar sin plats som ordförande i tekniska nämnden.

Liberalernas Björn Magnusson förlorar sin plats som ordförande i tekniska nämnden. Foto: Pressbild

Liberalerna blev utan platser i nämnderna - anklagar S

STAFFANSTORP.

Liberalerna i Staffanstorp blir utan platser i nämnder och beredningar den kommande mandatperioden.
– Vi har blivit fullständigt överkörda.

Av
Lena Karlsson

Som Lokaltidningen skrivit om tidigare ska ett nytt politiskt system införas i Staffanstorp från årsskiftet. Det innebär bland annat att tekniska nämnden, där Björn Magnusson (L) är ordförande, läggs ner och ersätts av en beredning som ligger under kommunstyrelsen. I det nya systemet har Liberalerna inte fått någon plats.

– Under mina 20-25 år i politiken i Staffanstorp har jag aldrig varit med om något liknande. Det innebär att vi som är det fjärde största partiet inte kan representera våra väljare.

Efter valet skapades två olika valtekniska samarbeten. Ett mellan Moderaterna och Kristdemokraterna och ett mellan Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänstern.

– Men vi blev inte inbjudna i något av samarbetena. När vi insåg att vi inte skulle få någon plats i nämnderna eller beredningarna försökte vi få så kallade insynsplatser som SPI har haft hittills, men inte ens det fick vi.

Att Liberalerna i Staffanstorp inte fick några insynsplatser menar Björn Magnusson är Socialdemokraternas fel.

– När de ville öka de sju platserna i beredningarna till åtta förhandlade de med Moderaterna så att insynsplatserna togs bort, så att de själva kunde få dem. Det är helt obegripligt att de hindrar oss som är ett oppositionsparti precis som de. Men så är det tydligen när de stora elefanterna dansar.

Socialdemokraternas Pierre Sjöström slår ifrån sig kritiken.

– Det är kvalificerat skitsnack. Liberalerna har ju alltid tillhört alliansen, men nu skyller de på oss. Nu får det vara nog med oförskämdheter, säger han och fortsätter:

– Den extra platsen i beredningarna fick vi, men gav den vidare till dem vi hade ett valtekniskt samarbete med. Vi har ingen förpliktelse att bjuda in Liberalerna i vårt samarbete. De vände sig till oss för sent. Då var vi i princip redan klara med vår uppgörelse. Liberalerna kan inte begära att vi skulle riva upp det, säger Pierre Sjöström.

"Så är det tydligen när de stora elefanterna dansar"

Publicerad 14 November 2018 00:00