Kyrkoherden Henric Nilsson bekräftar att kyrkorådet har beslutat om en annan inriktning.

Kyrkoherden Henric Nilsson bekräftar att kyrkorådet har beslutat om en annan inriktning. Foto: Lena Karlsson

Livlina försvinner när kyrkan gör om

”Gruppen är en livlina för flera deltagare”

STAFFANSTORP.

S:t Staffans församling organiserar om. Det innebär att en uppskattad gruppledare får sluta och deltagarna oroar sig nu för att grupper ska läggas ner. Men enligt kyrkoherden ska alla grupper vara kvar.

Av
Lena Karlsson

En församlingsbo reagerar mot beskedet att gruppledaren slutar sin anställning.

– Jag vet att denna grupp är en livlina för flera av deltagarna och ledaren gör ett oerhört bra jobb, och är oerhört uppskattad av många församlingsbor och besökare från andra församlingar, säger personen som vill vara anonym.

– Som jag förstått det ska kyrkan och församlingarna vara till för alla och jag trodde det var en av grundbultarna i Svenska kyrkans verksamhet.

Personen menar också att församlingen simulerat arbetsbrist för att kunna säga upp gruppledaren.

– En entusiastisk och omtänksam ledare som alltid ställer upp för alla. En kränkning utan dess like.

Kyrkoherde Henric Nilsson bekräftar att en person sagts upp på grund av arbetsbrist, men menar att det har gjorts i samförstånd med den berörda. Samtidigt hävdar han att inga grupper kommer att läggas ner.

– Det behöver man inte oroa sig för, säger han.

Kyrkoherden bekräftar att kyrkorådet har beslutat om en annan inriktning. Den nya inriktningen blir ett ändrat fokus från öppet hus-verksamhet för äldre till en satsning på ungdomar. För detta krävs anställning av ytterligare en diakon, menar kyrkorådet.

– Vi hoppas hitta en diakon som har erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Vi har ju haft en del problem med ungdomar på glid i kommunen, något som inte minst oroar många äldre, och vi känner att det är där vi vill göra en insats.

De verksamheter som församlingen inte längre ska satsa lika mycket på är Öppet hus på Aspvägen och Öppet hus på Bråhögsplatsen.

– Vi vill förstärka vårt arbete inom diakonin så att vi gör mest nytta. Då vi upplever att kommunen drar ner stödet till vår ungdomar vill vi istället satsa mer på dem. Många äldre som går på våra öppet hus kan vända sig till andra dagverksamheter, säger Henric Nilsson.

Rekryteringen av den nya diakonen planeras bli klar framåt våren.

Publicerad 12 December 2018 00:00