Konstväverksa Gunvor Johansson med några av sina konstverk hemma i soffan.

Konstväverksa Gunvor Johansson med några av sina konstverk hemma i soffan. Foto: Lena Karlsson

Gunvors konstvävar gav klirr i kassan

STAFFANSTORP.

Redan vid fyra års ålder började hon sticka och virka. När hon var 15 fick hon sin första vävstol.
– Jag lärde mig sticka genom att titta på hur andra gjorde, säger Gunvor Johansson.

Av
Lena Karlsson

Nyligen delade Hemslöjden ut stipendier till elva personer som utmärkt sig inom slöjd och hantverk i landet på Historiska museet i Stockholm. En av dem är Gunvor Johansson från Staffanstorp som fick Märtha Gahns stipendium på 20 000 kronor.

– Det känns jätteroligt.

Hantverket har funnits med henne genom hela livet. Parallellt med att hon gick realskolan i Eslöv gick hon en kvällskurs i vävning.

– Jag ville egentligen gå skräddarutbildningen, men utbildade mig istället till barnskötare.

Mellan åren 1975 och 1978 gick hon vävarutbildningen på Lindebergska skolan i Lund. Genom åren har hon haft två spår i sitt skapande.

– Det började med den kyrkliga textilen. Så småningom växte intresset för den skånska textilen sig allt starkare. På senare år har jag kombinerat båda genom att införa inslag från den skånska på den kyrkliga textilen, förklarar Gunvor Johansson.

"Ville egentligen gå skräddarutbildningen"

I åtta år drev hon Hemslöjden i Landskrona. men trots att hon slutade med det för tre år sedan arbetar hon fortfarande med att dokumentera äldre tiders textilhantverk och tekniker in i minsta färgnyans. Under flera år har hon inom den kyrkliga textilen samarbetet med textilkonstnär Karin Jönsson och senare med Kristina Lindkvist.

Tillsammans har de formgivit, vävt, broderat och monterat mässhakar, kåpor och antependier till många kyrkor i framför allt Skåne.

– Ett fantastiskt uppdrag var när vi gjorde resekåpan och ett altarbrun till Lunds Domkyrka. En annan höjdpunkt var när ärkebiskop Antje Jackelén bar den festkåpa som vi gjort på kronprinsessans bröllop. Och även den resekåpa med mitra och stola till Domkyrkan som jag gjorde tillsammans med Kristina Lindkvist.

År 2015 fick Gunvor Johansson Sveriges hantverksråds mästartitel. Hon har också gett ut böcker och ger kurser i vävteknik för amerikaner från Minnesota där det bor många svenskättlingar.

Motivering

Gunvor Johansson får stipendiet "för sina stora insatser i att bevara de skånska konstvävnaderna och göra dem tillgängliga för intresserade vävare över hela världen. Många av Gunvors vävar, som ofta återfinns i kyrkliga miljöer, visar på en stark koppling till äldre vävtekniker, men har också ett tydligt samtida uttryck

Publicerad 26 December 2018 00:00