Staffanstorp förbjuder tiggeri efter förslag av Christan Sonesson (M).

Staffanstorp förbjuder tiggeri efter förslag av Christan Sonesson (M). Foto: Mostphotos.com/Bengt Flemark

Tillbakavisar uppgift om att toalettbesök ligger bakom tiggeriförbud

"Principer" bakom beslutet – inte "ordningsproblem"

STAFFANSTORP.

Inte oväntat följer Staffanstorp i Vellinges fotspår och inför tiggeriförbud inom vissa områden i tätorten. Beslutet har med principer att göra och grundar sig inte i något upplevt ordningsproblem, menar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

Av
Mattias Grenholm

Att Staffanstorp vill införa ett tiggeriförbud har varit känt sedan Högsta förvaltningsdomstolen i december avgjorde saken till Vellinges fördel. Den politiska majoriteten i Staffanstorp, Moderaterna och Sverigedemokraterna, röstade för detta på torsdagskvällens möte i kommunstyrelsen.

Efter mötet uttalade sig Eric Tabich (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, till Sydsvenskan och menade att det finns "ett visst ordningsproblem" kopplat till tiggeri i Staffanstorp.

– Folk har sagt att de ständigt går in på varuhustoaletterna, sa Eric Tabich.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson säger sig aldrig ha hört om dessa "ordningsproblem" och han menar att detta inte legat till grund för beslutet om förbud.

– Nej, det handlar om principer. Tiggeri är ett samhällsproblem som Sverige kommit till bukt med för länge sedan genom sociala reformer. Men de senaste åren har vi sett ett importerat tiggeri som en följd av den fria rörligheten inom EU – vilket aldrig kan ha varit tanken, säger han.

– Tiggeri passiviserar individen och utelämnar den till allmosor. Dessa människor måste få hjälp i sina hemländer och Sverige kan möjligen hjälpa till med stöd där.

Christian Sonesson förväntar sig nu att polisen upprätthåller de lokala ordningsföreskrifterna.

– De ska de göra. Vi har till exempel underlättat fäör dem genom att ha egna p-vakter inom kommunen, därmed frigjort resurser för polisen, säger han.

Kommunfullmäktige ska slutgiltigt avgöra frågan på nästa möte, den 6 mars.

Publicerad 07 February 2019 11:58