En tonåring döms av Lunds tingsrätt efter att ha misshandlat en yngre pojke på en skola.

En tonåring döms av Lunds tingsrätt till skyddstillsyn efter att ha misshandlat en yngre pojke på en skola. Foto: Fredrik Magnusson/Arkiv

Kastade mat på pojke – 16-åring döms för bråk i lunchkön

Utdelade knytnävsslag över ögat

STAFFANSTORP.

Pojkarna började att bråka i lunchkön på skolan. Därefter ska en av dem ha kastat en tallrik mat och slagit en yngre pojke i ansiktet. Nu döms en 16-åring för misshandel.

Av
Andreas Holm

Det var i våras förra året som händelsen inträffade på en gymnasieskola i en annan kommun. Pojkarna är oense om vad som egentligen utlöste bråket. Den äldre pojken ska ha kastat sin tallrik med mat på den yngre och sedan rök de ihop.

En anställd fick rycka in och stävja bråket och särade på pojkarna. Då ska 16-åringen utdelat ett knytnävsslag över ögat som orsakade sårskada på ögonlocket, sår på hornhinnan, svullnad, blåmärke och smärta.

Enligt den yngre pojken ska 16-åringen trängt sig före i matkön och blivit ombedd att ställa sig sist. Eftersom han vägrade försökte den yngre att prata med honom. Då ska tallriken kastats rakt i ansiktet på pojken som föll i golvet. De började att slåss men separerades av en anställd på skolan. I samma ögonblick utdelade 16-åringen sitt slag.

16-åringen förnekar brott och hävdar att han stod längst fram i kön med sina kompisar, men gick iväg för att hänga av sig sin jacka. När han kom tillbaka ställde han sig på sin plats och märkte då att den yngre pojken bakom blev aggressiv. Han ska ha slitit i hans väska och sagt att han skulle döda både 16-åringen och hans familj. "Utan att tänka kastade jag en tallrik mat på honom", uppger 16-åringen under rättegången. När den anställde sedan stoppade bråket försökte den yngre slå honom. Då försvarade han sig med att slå tillbaka berättar han.

Enligt den anställde som avbröt bråket var det uppenbart att 16-åringen trängde sig, men att han uppfattade som att båda "varit motiverade att slå varandra". När han särade på pojkarna utdelade den äldre pojken ett slag. Den anställde ska även har hört hur den yngre pojken uttalat att 16-åringen skulle få stryk på rasten eftersom han trängt sig före i matkön.

Lunds tingsrätt menar att 16-åringen mycket väl kan ha hotats men att det inte gav honom rätt att som nödvärnshandling bruka våld. Därför döms pojken för misshandel. Straffvärdet för gärningen motsvarar enligt tingsrätten en månads fängelse för en vuxen. På grund av pojkens ålder fastställdes straffet istället till 30 timmars ungdomstjänst. Han ska även betala skadestånd på 5 000 kronor.

Publicerad 14 February 2019 07:00