Mannen hade nyligen släppts ut från fängelset. Då stoppades han i en poliskontroll där det uppdagades att han både var rattfull och saknade körkort. Nu döms en 31-åring till fängelse.

Mannen hade nyligen släppts ut från fängelset. Då stoppades han i en poliskontroll där det uppdagades att han både var rattfull och saknade körkort. Nu döms en 31-åring till fängelse. Foto: Mostphotos.com

31-åring släpptes från fängelset – lurade polis att han var sin bror

Döms för att ha kört bil påverkad och utan körkort

STAFFANSTORP/LUND/MALMÖ.

Mannen hade nyligen blivit villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Då satte han sig under påverkan av narkotika och körde bil utan giltigt körkort. När han stoppades av polis utgav sig mannen för att vara sin bror. Nu döms han åter igen till fängelse.

Av
Andreas Holm

Vid tre tillfällen körde mannen bil utan körkort. Vid två av tillfällena ska han även varit rattfull under påverkan av narkotika. Det framgår i en dom från Lunds tingsrätt. Den 31-årige mannen stoppades i maj förra året på Sankt Lars väg i Lund, utan körkort och med både cannabis och tramadol i blodet.

Tre månader senare stoppades han i ytterligare en trafikkontroll. Polis stoppade bilen på riksväg 11 i Staffanstorp. Då ska han uppgett både falskt namn och sin brors personnummer. Han misstänktes även för rattfylleri och togs vidare för blodprov. På sjukhuset ska han erkänt sitt brott och berättat för polisen vem han egentligen var. Han släpptes på fri fot och stoppades sedan en tredje gång av polis, den 18 november, utan körkort på Inre ringvägen i Malmö.

31-åringen är tidigare dömd för liknande brott och blev förra året villkorligt från ett fängelsestraff efter att ha dömts för stöld. Tingsrätten menar att mannen efter det har skött sig, men skriver i domen att "även om denna utveckling är positiv har NN upprepade gånger gjort sig skyldig till grov olovlig körning".

På grund av återfallet döms han därför till fängelse i fjorton dagar för tre fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, ringa narkotikabrott och falsk tillvitelse. Det finns dock särskilda skäl enligt domen att inte förverka del av den villkorligt medgivna friheten från förra fängelsestraffet.

Publicerad 15 February 2019 07:00