"Man kan visa missnöje på många sätt. Vi kommer att koppla in Folkets hus och parker i södra regionen, sen får de ta ställning till vilken väg vi ska gå", säger Sven Olsson Foto: Google Streetview

Kommunen drar in bidrag till Folkets hus

"Man kan visa missnöje på många sätt"

STAFFANSTORP. För första gången sedan början på 80-talet uteblir det kommunala stödet till Folkets hus. Framtiden för föreningarna som huserar i huset är nu oviss.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Sven Olsson är kassör i Folkets hus i Staffanstorp. Han berättar att huset byggdes om och till i början av 80-talet. Då gick kommunen in och stöttade med en viss summa och gick till och med i borgen för verksamheten. Sedan dess har Folkets hus fått bidrag från kommunen ända fram tills nu.

Kom beslutet från kommunen som en blixt från klar himmel?

– Personligen så anser jag inte det. Det har varit tal om detta innan men nu gick förslaget igenom. Det är en annan politisk majoritet som styr nu. Har de bestämt sig för något så blir det så.

Hur tänker Folkets hus agera nu?

– Man kan visa missnöje på många sätt. Vi kommer att koppla in Folkets hus och parker i södra regionen, sen får de ta ställning till vilken väg vi ska gå.

Sven Olsson berättar att de föreningar som nu håller till i Folkets hus kan bli hänvisade till medborgarhuset. Han berättar att medborgarhuset bland annat saknar ett fullt utrustat kök som föreningar önskar tillgång till. Också andra typer av sammankomster kan komma att försvåras fram över, tror Sven Olsson.

– I Staffanstorp finns endast Folkets hus och Hemvärnshuset som hyr ut lokaler till fester, sammankomster, föreningar och liknande.

Lokaltidningen har försökt nå kommunstyrelsens arbetsutskott, som ligger bakom beslutet kring indraget bidrag till Folkets hus.

Publicerad 17 March 2019 00:00