Verksamhetschef Daniel Bervéus samspråkar med Kjell Brelin, 90 år.

Verksamhetschef Daniel Bervéus samspråkar med Kjell Brelin, 90 år. Foto: Lena Karlsson

Nu har Sockerstans äldreboende öppnat

Kjell, 90 år: "Maten är mycket bättre här"

STAFFANSTORP.

Nu pågår inflyttningen till Sockerstans äldreboende för fullt. I de nya moderna lokalerna finns det plats för 72 boende.

Av
Lena Karlsson

Sedan inflyttningen började den 18 mars bor nu ett 40-tal som tidigare bott på Pilegården. En av dem är Kjell Brelin, 90 år.

– Maten är mycket bättre här. Den är jättegod, men leverpastejen har tagit slut idag, säger han.

– Det får vi se till att fixa, säger verksamhetschef Daniel Bervéus.

Under våren har han haft bråda dagar med att få allting på plats, så att flytten ska gå bra för både personal och boende. För att alla ska hinna med har de särskilda inflyttningsdagar.

– Måndagar och fredagar tar vi det lugnt. På så vis får personalen arbetsro och de boende som flyttar in hinner vänja sig vid att få nya grannar, säger Daniel Bervéus.

Kjell Brelin, 90 år, är nöjd med maten på det nya äldreboendet.

Kjell Brelin, 90 år, är nöjd med maten på det nya äldreboendet. Foto: Lena Karlsson

Sockerstans äldreboende är en av tre nya äldreboenden i Staffanstorp. De andra två nytillskotten är Villa Roos park och Villa Vikhem. Sedan tidigare finns Magnoliagården. Daniel Bervéus är nöjd med att det satsas på äldrevården i Staffanstorp

– Det innebär att alla som har blivit beviljade särskilt boende får välja var de vill bo och dessutom får en plats. Tidigare var det behovsprövat, men nu ska man alltid få välja.

Han berättar vidare hur stor roll det kan spela för en äldre att flytta in på äldreboendet, med fasta rutiner för mat och naturlig dygnsrytm.

– Det blir ett lyft för många. En man som tidigare satt i rullstol har nu börjat gå med rullator.

Verksamhetsansvarig Daniel Brevéus och aktivitetsansvarig Cathrin Blanc.

Verksamhetsansvarig Daniel Brevéus och aktivitetsansvarig Cathrin Blanc. Foto: Lena Karlsson

Kjell Brelin som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik flyttade till Staffanstorp för tio år sedan för kärlekens skull. De hann precis gifta sig innan hon avled i cancer. Men Kjell har sin son med familj boende i Staffanstorp.

När han bodde på Pilegården bodde han i en servicelägenhet med pentry. Nu bor han i ett rum på drygt 32 kvadratmeter.

– Jag skulle gärna vilja ha ett större rum, säger han.

Men eftersom alla rum i stort sett är lika stora går det inte att byta till ett större. Sockerstans äldreboende har dock flera gemensamma utrymmen, med både en terrass och ett gym.

– Gymmet där vi har cirkelträning och gymnastik blev snabbt fullbokat. Vi får se till att köpa in fler redskap så att det räcker till alla, säger Cathrine Blanc som ansvarar för aktiviteterna.

Den som flyttar in i Sockerstans äldreboende lär inte få någon brist på saker att göra. Allt från tipspromenader i parken utanför till bingo och melodikryss till musikframträdanden finns på agendan.

– Vi har också ett växthus där de boende har fått vara med och bestämma vad som ska odlas. Vi har redan börjat med kryddor och att anlägga en blomsteräng. I maj får de äldre chans att testa VR-teknik, säger hon.

Publicerad 17 April 2019 00:00