Kommunpolis Christer Stålhandske vill uppmana kommunens invånare att vara mer uppmärksamma efter den senaste tidens inbrott.

Kommunpolis Christer Stålhandske vill uppmana kommunens invånare att vara mer uppmärksamma efter den senaste tidens inbrott. Foto: Andreas Holm/Arkiv, Adobe Stock

Inbrottsvåg har drabbat kommunen: "Ha koll och hjälp varandra"

De flesta inbrott sker under dagen

STAFFANSTORP/HJÄRUP.

Den senaste tiden har flera husägare i kommunen drabbats av inbrott. De flesta brotten har skett under dagtid genom att altandörrar eller fönster brutits upp. Så sent som i fredags inträffade ett inbrott på Bragevägen. Nu uppmanar polisen allmänheten att vara uppmärksam. "Ha koll och hjälp varandra. Ser du något misstänkt så kontakta omedelbart polisen", säger kommunpolis Christer Stålhandske.

Av
Andreas Holm

Sedan den 1 mars har elva inbrott och ett inbrottsförsök anmälts i Staffanstorps kommun. Under året har 19 hushåll drabbats. En villa i Hjärup och 15 villor eller radhus i Staffanstorps tätort har fått påhälsning. Till skillnad från samma period förra året har även tre inbrott i lägenhet rapporterats.

– Vi har generellt sett annars väldigt få inbrott i lägenheter där vi under januari till maj förra året inte hade några, till skillnad från våra grannkommuner, säger Christer Stålhandske.

Totalt 24 inbrott har anmälts mellan 1 mars och 13 maj i år, varav fem försök. Samma period under föregående år visar på 28 inbrott, varav fyra försök.

– Då drabbades många villaägare i Hjärup. Vi startade upp grannsamverkansgrupper där och det bar frukt. Tyvärr rör sig brottsligheten och nu ser vi att främst kommunens tätort drabbats av inbrott. Det är spridda skurar men ser vi att inbrotten koncentrerar sig till ett visst område kommer vi, likt i Hjärup, rikta våra insatser dit.

De flesta inbrott har ägt rum under dagtid där tjuven brutit sig in genom en altandörr eller ett fönster på baksidan av huset. Nyligen drabbades ett hus på Ingrids väg i Hjärup och ett hus på Bragevägen i centrala Staffanstorp under dagtid.

– Tyvärr är det ett vanligt tillvägagångssätt. Oftast är det insynsskyddat på baksidan och då kan tjuven arbeta i lugn och ro utan att bli upptäckt, säger Christer Stålhandske.

Ett sätt att förebygga inbrotten är enligt polisen att bland annat byta lås, använda timers på lampor, förvara trädgårdsredskap eller verktyg inomhus och att låsa ytterdörren även när du är hemma.

– Man kan också kolla med sitt försäkringsbolag om de erbjuder märk-DNA så att man kan säkra sina värdesaker i hemmet. Det billigaste alternativet är grannsamverkan, något vi tillsammans med kommunen arbetar aktivt med.

För ett par år sedan sjösattes Staffanstorpsmodellen, där invånarna uppmanades märka gods med märk-DNA och grannsamverkansappen Coyards infördes. Nyligen drog Nos-projektet igång, där hundägare engageras i grannsamverkan för att förebygga brott.

– Vi har ett stort antal engagerade där hundägarna som oftast är ute och rör sig tidigare morgnar och kvällar, kan se saker eller helt enkelt genom sin närvaro förhindra brott. Nästa steg är att vi tillsammans med Staffanstorps hundklubb på Hundens dag den 9 juni informerar mer om projektet.

Publicerad 13 May 2019 13:00