Pia Williams och Susanne Bresby.

Pia Williams och Susanne Bresby. Foto: Staffanstorps kommun

"Intresset var över förväntan"

Nytt café för anhöriga och drabbade av kognitiva sjukdomar

STAFFANSTORP.

När den nya Café Minnesvärt nyligen invigdes på Pilegården i var intresset stort. Trots att det enbart fanns plats för 50 kom det 65 personer.

Av
Lena Karlsson

– Intresset var över förväntan. Men det gick trots att det blev trångt, säger Silviasjuksköterska Susanne Bresby som tillsammans med anhörigsamordnare Pia Williams håller i arrangemanget i samverkan med med Alzheimer Sverige.

– Det finns liknande caféer på lite olika platser i landet, men det närmaste för oss här i Skåne ligger i Eslöv. Så de ville gärna öppna ett till, säger Susanne Bresby.

En tanke med caféet är att bryta det utanförskap som kan uppstå.

– Här får man en chans att träffa andra i liknande situation.

Ett annat syfte med caféet är att både den som har en kognitiv sjukdom och den som är anhörig ska kunna komma hit för att få kunskap om sjukdomen.

– Därför har vi någon föreläsare som kommer och berättar ur olika synvinklar. Vi inledde med en läkare, och det kan det även bli i framtiden, men vi kommer till exempel informera om kommunens stöd, godmanskap och läkemedel.

Tre gånger per år ska Café Minnesvärt genomföras i Staffanstorp. När det blir nästa gång är ännu inte bestämt, men det blir någon gång i höst.

Publicerad 14 May 2019 09:01