Martin Widmark läser ur sin bok Silvermysteriet för klassen.

Martin Widmark läser ur sin bok Silvermysteriet för klassen. Foto: Karin Nilsson

Skolklass blev överraskad av sin idol i Uppåkra

Samlade in pengar själva för att kunna gräva i Uppåkra

UPPÅKRA/SKURUP.

Klass 3 på Mariaskolan i Skurup har länge velat komma och gräva på arkeologiskolan i Uppåkra. Nu har deras dröm gått i uppfyllelse. På plats väntade dessutom en stor överraskning.

Av
Lena Karlsson

I vanliga fall är det femteklassare som får åka till Uppåkra och gräva. Det stoppade inte klass tre i Skurup. För att förverkliga sin dröm har de själva samlat in pengar själva genom att bland annat sälja kakor och kryddor.

Bakom elevernas stora arkeologiintresse ligger Martin Widmarks böcker om Halvdan Viking. När Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center fick höra talas om deras önskan bestämde de sig för att ge dem en överraskning.

– Vi har under en längre tid följt klassens kämparanda för att få uppleva deras dröm att få gräva på Uppåkra. Och hårt slit ska belönas, säger stiftelsens verkställande ledamot Karin Nilsson i ett pressmeddelande.

Klass 3 på Mariaskolan med Haldan Vikings skapare Martin Widmark.

Klass 3 på Mariaskolan med Haldan Vikings skapare Martin Widmark. Foto: Karin Nilsson

Mitt under besöket blev eleverna överraskade av ingen mindre än Martin Widmark.

– När jag hörde om barnens historieintresse och att de tycker om Halvdan Viking och att få gräva i Uppåkra så ville jag såklart träffa dem.

När han läste högt ur Silvermysteriet fick eleverna ännu en överraskning. Då uppdagades nämlingen för barnen att en av karaktärerna i boken var Sofia Winge, det vill säga Uppåkrastiftelsens pedagog som guidat dem genom arkeologiskolan

Dagen avslutades med att Martin Widmark signerade böcker som present till eleverna.

Publicerad 14 May 2019 00:00