Alejandra Mårtensson driver kafét i Uppåkra i sommar.

Alejandra Mårtensson driver kafét i Uppåkra i sommar. Foto: privat

Gästis tar över kaféet i Uppåkra

Öppnar när sommarsäsongen drar igång

UPPÅKRA.

I mitten av juni öppnar de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra sitt besökscentrum för säsongen. En nyhet för i år är att Staffanstorps anrika gästgivaregård tar över driften av kaféet.

Av
Lena Karlsson

– De satsar verkligen jättemycket i Uppåkra. Så när vi fick frågan kände vi att vi gärna vill vara med på den resan, säger Alejandra Mårtenssson.

Hon berättar vidare att smakupplevelserna kommer att påminna om de på Gästis, fast i en lite enklare form. En annan anpassning till platsen är att det kommer finnas en speciell visningsmeny till guidningarna.

Sedan 2015 har Alejandra Mårtensson arbetat på Gästis. Under tiden har hon pluggat ekonomi och projektledarskap.

Hur känns det att driva kafé på en så historisk plats som Uppåkra?

– Det är jättekul. Lokalt samarbete är en av våra grundstenar, så det ska bli spännande att se vad som händer när vi kombinerar Gästis med Uppåkras historia.

Var kommer ditt historieintresse ifrån?

– Min farfar är Anders Mårtensson som har varit chef för Kulturen i Lund och grävt fram Drottens kyrkoruin från 1000-talet i Lund.

Utöver intresset för historia brinner hon för kulturmöten. Själv har hon rötter i Nicaragua, där hennes mamma är uppvuxen och har ett kaffeplantage.

– Uppåkra har under 1000 år varit en betydande handelsplats. Det visar fynd från bland annat Turkiet och Irak på. Här har varit en stor samverkan mellan olika kulturer och människor. Det gillar jag.

Öppet

Lilla trädgårdskafét i Uppåkra har öppet i sommar från den 15 juni till den 30 augusti, onsdagar till söndagar från klockan 10 till 16.

Publicerad 12 June 2019 00:00