Elias Larsson vann brons i yrkes-VM i Kazan i Ryssland.

Elias Larsson vann brons i yrkes-VM i Kazan i Ryssland. Foto: Viktor Fremling

Elias är tredje bäst på att serva hotellgäst

Första svensk att ta VM-medalj i hotellreception

HJÄRUP.

Det gick över förväntan när hotellreceptionisten Elias Larsson från Hjärup tävlade i yrkes-VM i Kazan i Ryssland. Han satsade på att bli en av de åtta bästa men kom hem med en bronsmedalj.

Av
Lena Karlsson

– Jätteroligt! Det hade jag verkligen inte förväntat mig, säger Elias Larsson som jobbar på Radisson Blu i Malmö.

Under tävlingen fick han hantera fem olika rollspel där han ställdes inför olika situationer som han skulle hjälpa gästerna med.

– Det var allt från att lära sig hantera en gäst som blivit rånad eller fått hjärtstopp till VIP-gäster och gäster från olika kulturer.

Under tävlingen ställdes Elias Larsson inför flera olika situationer.

Under tävlingen ställdes Elias Larsson inför flera olika situationer. Foto: Viktor Fremling

Det är första gången som Sverige tävlar inom yrket hotellreception. Elias Larsson är uppenbart nöjd med sin insats och deltagandet.

– Det känns jätteroligt att ha fått vara med om detta, och att ha fått träffa alla andra tävlanden som är så duktiga på sina yrken. För min egen del är det en bra merit inför mitt framtida yrkesliv.

Elias Larsson har gått på Vipan i Lund och arbetar efter det som hotellreceptionist på Radison Blu i Malmö. Nu i höst utbildar han sig vidare till eventkoordinator på yrkesskola i Landskrona. Men några tankar på att lämna sin framgångsrika bana som hotellreceptionist har han inte.

– Jag vi bredda mina yrkeskunskaper, men parallellt med studierna kommer jag fortsätta att jobba.

Elias Larsson är den första svensken som tävlat i grenen hotellreception på yrkes-VM.

Elias Larsson är den första svensken som tävlat i grenen hotellreception på yrkes-VM. Foto: Viktor Fremling

Det svenska landslaget vid yrkes-VM i Kazan 2019 bestod av 28 yrkesskickliga unga från hela landet som tävlade i 25 olika yrkesgrenar.

Förutom Elias som vann brons inom sitt yrke kom det svenska Yrkeslandslaget hem med en silvermedalj, ytterligare två brons och sex Medallion for Excellence..

Silvret togs av industrielektrikern Martin Lindelöw från Hässleholm. Förutom EliasLarsson vann Jonna Mjörnell, undersköterska från Upplands Väsby och Vendela Lundin Pikner, visual merchandiser från Stockholm brons inom sina yrken.

Publicerad 29 August 2019 00:00