Kent Wisti med Luther i bakgrunden.

Kent Wisti med Luther i bakgrunden. Foto: Fredrik Magnusson

Erotik för kyrkorum och Luther när Kent Wisti ställer ut

Ny utställning på Staffanstorps konsthall

STAFFANSTORP.

När Kent Wisti ställer ut i Staffanstorps konsthall är hans kyrkliga arbete den röda tråden innebär att det finns lite Luther, lite satir och en dos erotik.

Av
Fredrik Magnusson

– Det här är en av de första riktigt stora utställningar som jag haft, säger Kent medan han går runt och låter sig imponeras av Staffanstorps konsthall.

Målningarna som nu visas, under namnet "Dagsverken i vingården", är i de allra flesta fall hämtade från arbeten som Kent Wisti gjort inom kyrkan. På kortväggen i rummet sitter en stor målning, som består av mindre sammanfogade tavlor.

– Jag gjorde illustrationer till texter när Svenska kyrkan hade Lutherjubileum 2017. De är ganska löst hållna, förutom Luther själv som jag nästan tycker ser ut som en kyrktant. Bilderna har aldrig visats tillsammans tidigare och jag hoppas vi kan hitta en plats, någonstans i landet, där de kan hänga permanent.

För många är kanske Kents satirteckningar det som är mest känt. De sprids och delas via Instagram och syns i tidningar. Några finns med i utställningen.

– Satiren kommer när jag har lust. Det tar ingen tid för mig, ungefär som att skriva ett SMS. Jag själv ser inte storheten i dem men jag tänker inte argumentera emot.

På en annan vägg i rummet sitter tavlor som är knutna till ett pågående projekt Kent har tillsammans med Maria Küchen om Höga Visan i Bibeln.

– Det är erotik för kyrkorum. Det är ingen kamputställning och tavlorna är inte gjorda för att provocera. Alla får plats i bilderna, alla kan komma med sina föreställningar, sin sexualitet och sina fantasier. Jag själv som heterosexuell hade svårt att se något annat i dem än just heterosexualitet men en vän, som är homosexuell, såg inte alls vad jag såg.

Kent arbetar som präst och måleriet sköter han när han får tid över.

– Jag målar på, jag blir aldrig klar men jag vet att färgen måste torka i drygt tre veckor innan jag ska hänga en utställning så då får jag vara klar.

För den som vill se ännu mer av Kents konst har de chansen under Kulturnatten i Lund den 21 september då han inviger ytterligare en utställning i Lund, på galleri Jäger & Jansson.

– Det är en trevlig slump att de överlappar varandra, jag har fått hålla hårt i tavlorna så det funnits något att ställa ut. I Lund blir det tavlor från ett nytt projekt jag kallar "Trösteänglar". De är de änglar jag gillar bäst, de som inte kan skydda barn eller slåss mot monster utan bara sitta med vanmakt. Lite som änglarna i filmen "Himmel över Berlin".

Vernissage i Staffanstorps konsthall den 7 september med start klockan 13. Maria Küchen inviger. Utställningen visas till och med den 6 oktober.

Publicerad 05 September 2019 00:00