"Det har pågått en dialog mellan Microsoft och EON under lång tid", säger Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft Sverige. Foto: Microsoft Sverige/Staffanstorps kommun

Så ska datajättens storsatsning klara av en eventuell elbrist

Flera företag har redan dragit i handbromsen

STAFFANSTORP. Energibolaget Eon varnar för elbrist i Skåne. Något som fått många att fråga sig hur Microsofts nya datacenter i Staffanstorp kommer att klara sig. Men på IT-jätten säger man sig stå väl rustad inför framtiden.

I Skåne råder för närvarande kapacitetsbrist i elnäten. Samtidigt har Eon stängt ner elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö på grund av den höjda skatten på kraftvärme.

– Detta är oerhört olyckligt eftersom att det innebär att Eon då inte längre kommer att ha tillgänglig elreservkraft från Heleneholmsverket, som är strategiskt placerad lokalt i Skåne och risken för akuta elbristsituationer ökar både i Malmö men även övriga Skåne. Med den nya CO2-skatten tillsammans med en ökning av energiskatten blir elproduktionen olönsam, säger har Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution, tidigare sagt till Lokaltidningen.

Risken för elbrist kan slå särskilt hårt mot elslukande verksamheter. Ett företag som redan tvingats dra i handbromsen är bagerikoncernen Pågen.

Och enligt Johan Mörnstam finns det fler exempel på företag som kan påverkas negativt.

– Vi är i dialog med flera kunder som är intresserade av att expandera sin verksamhet. Det är just i dialogen som vi kan hitta möjliga vägar framåt för att möjliggöra en kunds utökning, men det kan ta längre tid och det är naturligtvis inte bra.

Nyligen blev det klart att IT-jätten Microsoft etablerar ett datacenter i Staffanstorp. En verksamhet som väntas bli mycket elintensiv.

– Det har pågått en dialog mellan Microsoft och EON under lång tid, säger Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft Sverige.

Han vill inte uttala sig om företaget ser någon risk för elbrist, men förklarar att Microsoft lagt ner mycket arbete på att säkerställa sitt energibehov.

– Vi jobbar med EON lokalt men samarbetar även med andra lokala och regionala energiaktörer för att säkerställa att Microsofts energibehov är välplanerat med minimal inverkan på övriga samhället, säger han till Lokaltidningen.

De förberedande markarbetena bredvid BMW:s lager på Kronoslättsområdet vid Malmövägen är redan igång. Till hösten påbörjas uppförandet av huvudbyggnaden och hela centret väntas stå klart nästa år.

Publicerad 07 September 2019 00:00