Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Så här ska Clemenstorget se ut i framtiden


LUND. Ett stråk av Paris mysigaste kvarter. Så kommer nya Clemenstorget att se ut. Cyklarna förpassas till underjorden.

White Arkitekter, Ebba Matz och Atkins heter segrarna i den arkitekttävling som Lunds kommun hållit för att få fram ett nytt centrum i Lund. Det är Clemenstorget och Bangatan som nu presenterats.

– Vi har tryckt mycket på att man snabbt ska kunna ta sig till och från resecentrum och spårvägen. Det är viktigt att alla byten mellan resesätt fungerar smidigt, säger Mats Helmfrid (M), kommunstyrelsens före detta ordförande och juryns ordförande.

Han berättade att man granskat de tre finalförslaget mycket noga, och att det till sist var total enighet om att Kontrapunkt, som förslaget heter, skulle vinna.

– De andra förslagen var också mycket bra, men alla fastnade för det här, säger Mats Helmfrid.

Nils De Bruin är arkitekten som fick presentera framtidens torg och ingen kommer att känna igen sig. Elaka tungor kallar dagens Clemenstorg för Sveriges största cykelparkering, men de kommer att försvinna när det nya torget är färdigt.

– Det kommer att vara ett underjordiskt cykelgarage, som kommer att ha ljusinsläpp från torget, förklarar Nils De Bruin.

Han kommer också att satsa på en kontinental stämning, där träden gör att Bangatan och Clemenstorget kommer att bilda en enhet.

– Själva torget ska enligt planerna vara täckt med stenmjöl, men vi ser till att rörelsehindrade och barnfamiljer kan ta sig fram obehindrat. Det kommer att vara oerhört mycket mer tillgängligt än i dag, lovar Nils De Bruin.

Arkitektkonsortiet arbetar bland annat mycket med vädret.

– Bland annat kommer vi att skapa särskilda solplatser, där alla som vill kan njuta under sommaren, berättar Nils De Bruin.

Nils De Bruin är arkitekten som fick presentera framtidens torg. Foto: Anders G Bergquist
Nils De Bruin är arkitekten som fick presentera framtidens torg. Foto: Anders G Bergquist

Publicerad: 07. november 2014 13:17
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa