Karate Syd IF arrangerade Swedish Open

Lundaklubben mogna för nya tävlingar

Av
Simon Lundh

KARATE. När det i år var dags för den tredje upplagan av Swedish Open valde Swedish Karate Kyokushinkai att lägga tävlingen i Lund med Karate Syd IF som arrangörer. Runt 500 personer kom och bevittnade tävlingen som mest hade utländska deltagare.

2006 anordnades första Swedish Open i karatedisciplinen kyokushinkai, vars mest kända utövare bör vara skådespelaren Dolph Lundgren. I år var det dags för tredje upplagan och då fick Lundaklubben Karate Syd IF äran att arrangera tävlingen.
– Det krävs en stark organisation och många resurser för att kunna arrangera en sådan här tävling och jag anmälde vårt intresse, berättar projektledaren Mehdi Nabahi.

Enligt honom betyder det mycket för klubben att få ett arrangemang av den här storleken.
– Det förstärker oss internt liksom ansiktet utåt. Vi visar att vi har viljan och organisationen att kunna anordna en sådan här tävling trots att vi är en liten klubb.

Kanske EM
Tävlingen, som på grund av tillkomsten av en sponsor i år har bytt namn till Kaiten Swedish Open, lockade sammanlagt 47 deltagare, varav bara nio stycken (åtta män och en kvinna) från Sverige.
– Det här är en viktig tävling internationellt så vi hade bland annat 15 stycken från Danmark och två från Japan här.
Karate Syd IF som klubb är bara två år gammal och hade ingen egen deltagare med.

Däremot ställde Markus Wall, från den andra lundaklubben med samma disciplin på programmet, IF Lunds karate kyokushinkai, upp.
– Han ställde upp i -80 kilo men åkte tyvärr ut i första omgången. Bäst av svenskarna gick det för Fredrik Olsson, från Göteborg, som vann +80 kilo.

Är nöjd
Ett 500-tal besökare kom för att titta under dagen och Mehdi Nabahi är överlag nöjd med utförandet, även om han hade hoppats på lite fler i publiken.
– Med lite mer resurser till annonser hade det kanske kommit fler, men jag är nöjd även om vi inte vet hur det har gått ekonomiskt än. Klubbens medlemmar ha gjort ett storslaget arbete och Romas Vitkauskas, vice ordförande i European Kyokushin Karate Organization, tyckte att det var så bra att man skulle kunna anordna EM här.

KARATE SYD IF

Klubben bildades februari 2009 och har 80 medlemmar. Klubben tränar stilen kyokushinkai, vilket brukar kallas "the strongest karate". Medlemmarna är mellan tre och 50 år.

Publicerad 18 September 2010 00:00