Integration genom kampsport

Lunds karateklubb erbjuder Tamams ungdomar gratis träning

Av
Simon Lundh

KARATE. Tamam är ett integrationsprojekt med säte i Lund som bildades 2003. Under dessa år har de anordnat prova-på-tillfällen för sina ungdomar i samarbete med Lunds olika föreningar, men aldrig förr har det lett till att ungdomarna ifråga fått möjligheten att utöva någon aktivitet gratis i ett år och dessutom fått utrustning på köpet.

Under två tillfällen det senaste ett och ett halvt åren har ungdomar från intergrationsprojektet Tamam kommit till Lunds karateklubb och testat på kampsporten. Båda gånger dök det upp drygt tio stycken och det fick Lunds KK:s ordförande, Tomas Lindgren, att fundera på längre sikt.

Sedan i januari tränar nu runt 15 invandrarungdomar i olika åldrar i klubbens nybörjargrupper.
– Många tyckte det var positivt så jag tog kontakt med Tamam och svenska karateförbundet och de tyckte det lät som en bra idé, berättar han.

Pengarna för projektet kommer främst från Idrottslyftet och med dem har föreningen kunnat erbjuda ungdomarna gratis träning och karatedräkter.
– Jag vet inte hur många klubbar vi har anordnat prova-på-tillfällen hos, men det är väldigt många. Vi har ett bra samarbete med många föreningar och företag i och omkring Lund, men det här är första gången vi har ett samarbete där de får möjlighet att träna gratis under ett år, säger Christoffer Wikner, projektledare på Tamam.

Olika bakgrund
De som aktiverar sig genom Tamam har alla varierande bakgrund. Det är flyktingbarn blandat med andra invandrare som kommit till Sverige för olika anledningar.
Bland de som valt att fortsätta med karaten är det förstås med olika grad av engagemang, men efter en månad är det alltid ett par stycken som dyker upp.
– Vissa kommer regelbundet medan andra lite mer sporadiskt, säger Tomas Lindgren. Det är så med ungdomar. De måste få prova på och sedan får de hålla på så länge de vill, men varje gång de kommer ser jag som en seger.


ADEPT. Mohannad Finjan följer instruktören Tomas Lindgrens (i bakgrunden) instruktioner. Foto: Simon Lundh

ADEPT. Mohannad Finjan följer instruktören Tomas Lindgrens (i bakgrunden) instruktioner. Foto: Simon Lundh

LÄRLING. Simat Sabri är en av de som tagit chansen att lära sig karate på Lunds KK. Foto: Simon Lundh

LÄRLING. Simat Sabri är en av de som tagit chansen att lära sig karate på Lunds KK. Foto: Simon Lundh

Publicerad 18 February 2011 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag