Emma Franz ?tvingades sluta spela handboll som 18-åring. Nu leder hon KFUM Lundagårds damlag.? Foto: Andreas Holm

Emma Franz ?tvingades sluta spela handboll som 18-åring. Nu leder hon KFUM Lundagårds damlag.? Foto: Andreas Holm

Trivs i sin roll som tränare

HANDBOLL. Det gäller att tänka stort och framåt men ändå leva i nuet. Det tycker Emma Franz, som tog över tränarrollen i KFUM Lundagårds division 1-lag i höstas.
– Handbollen är en livsstil. Man lägger mycket tid på detta. Jag kan sitta på luncherna och planera en träning, säger Emma Franz.

Leder ungt lag

Lagets äldsta spelare är född 1990. Emma Franz är född 1991 och leder ett lag som snittar 16-17 år.
– Det är inte så stor ålderskillnad mellan oss och det märktes i början. 'Vad kan hon tillföra' kan jag tänka mig många funderade. Samtidigt var jag heller inte någon stjärna som spelare och var inte känd för tjejerna, berättar Emma Franz.

Utfyllnadsspelare

Som sexåring började Emma själv spela handboll i Lundagårds bollek. Det var tack vare några kompisar som pratade om hur kul det var med handboll. Efter det fortsatte hon spela och beskriver sig själv som en utfyllnadsspelare.
– Jag spelade runt på olika positioner och hade ett riktigt bra lag. Själv hade jag svårt att slå mig in utan spelade mest för att det var så kul.

Tvingades sluta

2009 vände allt. Efter att ha krockat med en medspelare under en träning skadade sig Emma allvarligt i nacken. Så pass att hon fick avsluta sin spelarkarriär som 18-åring.
– Kroppen reagerade hårt. Jag svimmade och kunde inte äta så jag fick ta det tunga beslutet att lägga av.
Istället började hon träna KFUM Lundagårds F95 och tog steget till tjejernas division 1-lag i höstas. Man spelade ihop ett nytt lag med F95 och stommen 2011 års division 1-lag.
Under hösten blev det sex förluster och två vinster för H43/Lundagårds farmarlag. Men efter vinteruppehållet vände det.
– Vi vann fem raka matcher innan Växjö satte stopp. Men man måste mellanlanda ibland för att sedan kunnat fortsätta sitt segertåg, konstaterar Emma som tror KFUM Lundagård kan nå kvalspel uppåt.
Taktiken är klar - starkt försvar och högt tempo.
– Spelarna har försvar inpräntat i ryggmärgen. Med ett bra försvar kommer bra kontringar som leder till mål, förklarar Emma Franz.

Steg 4 väntar

Förutom seriespelet, där KFUM Lundagård i skrivande stund är sexa, har laget imponerat i junior-SM. Den 9-10 mars väntar steg 4 för klubben, som bland annat vann sin grupp i steg 3.
– Det vore så klart jättekul att nå finalomgången.
Rollen som tränare, som hon delar med Kent Pålsson och ”lagmamman” Malin Kronkvist, skiljer sig markant till spelarrollen.


Alltid ett blått hjärta

– Nu tänker jag handboll nästa dygnet runt. Det är planering av träning, laguttagningar och lite mer än vad jag trodde förut. Då kom man till träningen, gjorde sitt jobb och gick hem. Men det är också lärorikt och en erfarenhet som kan leda till något mer - kanske en tränarutmaning i högre serier. Om det blir i H43/Lundagård eller annat lag kvittar. Men jag kommer alltid ha ett blått hjärta.

Publicerad 19 February 2013 07:00