Till helgen deltar fem Lundalag i sista steget i ungdoms-SM. Lugis herrjuniorer tillhör favoriterna till guldet. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Till helgen deltar fem Lundalag i sista steget i ungdoms-SM. Lugis herrjuniorer tillhör favoriterna till guldet. Foto: Andreas Holm/Arkiv

Kämpar för guld i USM

Av
Andreas Holm

HANDBOLL. Till helgen gör fem Lundaklubbar upp om USM då steg 5 avgörs i Norrköping. Lugis herrjuniorer tillhör favoriterna att vinna guld.


– Det är kanske inte gynnsamt att vara favorittippade men de är inspirerande att folk tror på oss. Klubben vann USM i fjor och killarna i årets lag har trots sin unga ålder stor erfarenhet av denna typ av matcher, förklarar Christian Lindvall, en av två tränare för Lugis herrjuniorer.
Laget avancerade som gruppetta genom varje steg och inleder vägen mot finalspel med match mot Skövde. Ett lag som Lugi mött två gånger tidigare och förlorat.
– Vi har respekt för dom men i gruppen ser jag ändå Guif som största hotet. Vår styrka är att vi har ett bra lag där vi kan byta på alla positioner utan att det blir någon nivåskillnad.
Till Norrköping hoppas Lindvall att samtliga a-lagsspelare (Felix Kasch, Simon Jeppson och Jonatan Wilthorn) kommer med. På vänsterkanten saknas Gustav Sjölin som nyligen drog vänsteraxeln ur led.

Hoppas på lundafinal

När damjunionerna gör upp om SM-titeln kämpar två lundalag om ädel medalj. KFUM Lundagård, som vann USM 2011, möter Skånela IF i första gruppmatchen och hoppas på möte mot konkurrenten Lugi.
– Det vore riktigt kul. Att båda är i steg 5 visar vilken bra handbollskultur vi har i Lund. Det spelar ingen roll vem vi möter om vi når final men det vore extra kul att möta Lugi och slå dom, säger Lundagårdtränaren Emma Franz.
– Det har varit tufft motstånd hela året, vi blev femma i division 1 och tjejerna har utvecklats enormt.

Kim Johansson, tränare för Lugis damjuniorer och F96, som nått steg 5 i Flickor A, ser med försiktighet på juniorspelet.
– Vi hade bestämt sedan tidigare att inte dubblera lagen och om båda gick vidare till steg 5 skulle 96:orna satsa på sin klass. Nu får vi ta varje match för sig som ett delmål och har i juniorlaget fyra tjejer födda 1995 och resten fyller vi på underifrån, förklarar Johansson.
Däremot är målet att slåss om SM-guld i Flickor A.
– Vi vill stå i en final. Avgörande blir en bred trupp och det har vi. Däremot blir det en tuff öppning mot Önnereds HK som har sex landslagsspelare. Det blir en nyckelmatch, vinner vi den har vi god chans på finalspel.

H43 favoriter

För H43:s P98 väntar spel i Pojkar B. Killarna gick genom alla kvalsteg med endast en förlust mot Kristianstad och slog bland andra Sävehof. Ett visst favoritskap tynger axlarna.
– Det vill vi tona ner. Vårt första mål var att nå steg 5, nu siktar vi på seger. Vi har varit i tuffa finaler förr och är vana av detta. Men man kan inte leva på gamla meriter utan nu ska vi kämpa, säger Henrik Morand, tränare för H43 P98.

Steg 5 USM

Så här inleder lagen sitt gruppspel i USM steg 5: Herrjuniorer Lugi-IFK Skövde Damjuniorer KFUM Lundagård-Skånela IF Lugi-Kärra HF Flickor A Lugi-Önnereds HK Pojkar B H43-Kärra HF

Publicerad 16 April 2013 09:00