Tvingas flytta omtyckt futsalturnering

FUTSAL. För första gången på 40 år arrangeras populära Bråhögscupen utanför Staffanstorps tätorts gränser. Cupgeneral Jonny Persson ger Uppåkrahallen en chans men hoppas vara tillbaka i Bråhögshallen redan nästa år.
– Kommunen rekommenderade oss att inte arrangera cupen i Bråhögshallen, säger Jonny Persson.
Han berättar att även polisen avrått Kyrkheddinge IF ur ett säkerhetsperspektiv att använda hallen den 4-8 januari.
– Det är stökigt i byn om kvällarna, speciellt vid Bråhögshallen, och vi kan inte garantera säkerheten för publik och de som är med i cupen. Barn ska inte behöva känna sig otrygga och därför flyttar vi cupen till Uppåkra, säger Jonny Persson.
En av årets mest omtyckta fotbollsturneringar riskerar att inte minst tappa publik när allt avgörs i Uppåkrahallen.
– Det är tyvärr en av nackdelarna att flytta utanför tätorten och inte arrangera cupen i centrum. Jag tror att många av våra egna spelare inte väljer att ta sig ut till Uppåkra för att heja fram sina klubbkompisar utan att de endast spela sina matcher. Det blir inte lika spontant att bara cykla eller gå ner till Bråhögshallen och kolla fotboll, konstaterar Persson.
När Bråhögscupen avgörs finns flera nyheter och en klass som gör efterlängtad comeback.
– Oldboys är tillbaka igen efter två år och för första gången har vi en juniorklass. Nu har vi ett par juniorlag i klubben och därför blir det en juniorklass i cupen. Vi försöker alltid ge våra spelare möjlighet att vara med så det vore bara dumt att inte låta juniorerna spela.
Totalt gör tio åldersklasser, 19 lag från KIF, upp i futsal, där man spelar 1x13 minuter rullande tid. Enligt Skånes fotbollförbunds regler spelar de som är födda 2005 och senare utom tävlan, medan P04 upp till juniorer och oldboys spelar gruppspel, slutspel och gör upp om medaljer i en final.
– Nu spelar vi också klart åldersgrupperna under en och samma dag istället för att arrangera slutspel den sista dagen. Då slipper de som deltar att åka hit två dagar, speciellt om de har lång väg att köra, berättar Jörgen.
Och nu får de även lära sig att hitta till Uppåkrahallen?
– Ja, så är det, men jag hoppas så klart vi är tillbaka i Bråhögshallen nästa år. Hallen i Uppåkra är fin och perfekt för idrottsevenemang, men vi vill så klart arrangera Bråhögscupen på hemmaplan igen.
Bråhögscupen inleds den 4 januari där P09 och juniorerna lirar matcher.

FAKTA

Vad: Bråhögscupen

Var: Uppåkrahallen

Klasser: P02 upp till P10, junior till oldboys

Antal lag: 92, fördelat på 34 anmälda föreningar

Lokala lag: Kyrkheddinge IF (19 lag), Staffanstorps GIF (12 lag)

 

Spelschema

4 januari: P09, juniorer
5 januari: P02, oldboys
6 januari: P08, P10
7 januari: P04, P07
8 januari: P05, P06

Publicerad 03 January 2017 13:30

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag