Möt Sveriges kanske minsta kända fotbollspoffs

Från Lunds BK till proffsliv i Thailand

FOTBOLL. Sveriges mest okända utlandsproffs?
Kanske är det Dalbysonen Elias Dolah.
– Siktet är inställt på det Thailändska landslaget, säger 24-åringen som i februari gör debut i Thai League.
Med en mamma från Österlen och en pappa från Thailand växte Elias Dolah upp i Dalby där han spelade från bollskolan i femårsåldern tills han blev 15. Därefter tog han steget till Lunds BK där han som 19-åring tog steget upp i A-laget i division ett.
– Men det blev inte så mycket speltid. Tränaren, Bagar'n Persson, hade sin son som mittback så under mitt andra år i klubben lånades jag ut till FC Rosengård där Hasse Mattisson var tränare.
Karriären fortsatte ändå i LBK, men det var under ett besök i Thailand hos släkten på faderns sida som livet skulle ta en tvär vändning.
– Det var vid årsskiftet 13/14. En klubb i andraligan, Songkhla, som är den största i södra Thailand bjöd in mig till provträning. De blev intresserade direkt och ville skriva kontrakt, men jag hade ett år kvar i Lund och väntade ut det.
Andraligan i Thailand. Vad håller den för klass?
– Det är väldigt svårt att jämför Thailändsk fotboll med svensk fotboll. I Sverige har vi struktur och organisation i allt vi gör, även på planen. I Thailand böljar det betydligt mer fram och tillbaka. Beroende på vilka vi möter så är det mellan 5000 och 10000 personer på läktarna.
– Kvalitetsmässigt? Tja, topplagen i den ligan kan säkert duga i Svenska division ett. Men i superettan hade de nog fått det svårt.
Inför årets säsong har Elisa tagit ett stort kliv och skrivit på för Port FC, en av landets mest framgångsrika klubbar, som håller till i högsta ligan.
Vad innebär det ekonomiskt att vara proffs i Thai League?
– Jag vet inte vad snittlönen i Allsvenskan är, men jag tjänar betydligt mer än i division ett och förmodligen även om jag hade spelat i Superettan. Jag klarar mig fint och kan spara en del.
Det här med dubbla medborgarskap öppnar ju upp för det Thailändska landslaget, eller?
– Absolut. Jag har förhoppningar om att slå mig in där. men man måste spela i högsta ligan för att bli aktuell och nu är jag där.
LÄS MER: Skånske Elisa proffs i Thiland
Publicerad av Christoffer Ekmark på Skånesport.se

Publicerad 07 January 2017 07:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag