Lund dominerar svensk handbolls talangutveckling

"Det är fantastiskt och jättekul så klart"

Av
Gustav Persson

HANDBOLL. Lund dominerar svensk handbolls talangutveckling för tillfället. När årets spelare togs ut till rikslägret kom flest från Lugi och näst flest från H43.
– Det visar att handbollen har en stark ställning i Lund. Så länge vi har en god relation mellan klubbarna tror jag att vi kommer fortsätta få fram fler elitspelare, säger Jonas Brandt, ordförande i H43.
Handbollen fortsätter att stå sig stark i Skåne. Och starkast är den i Lund. Handbollskanalen har redovisat varifrån killarna och tjejerna som tagits ut till årets riksläger kommer.
295 talanger födda 2000 och 2001 har tagits ut. 16 av dem spelar i Lugi och 13 i H43 vilket gör att klubbarna har flest respektive näst flest spelare med.
– Det är fantastiskt och jättekul så klart. Så här bra har det inte sett ut tidigare. Jag tror att så som vi har jobbat de senaste åren börjar ge frukt nu. Det kommer väldigt många duktiga spelare från den här åldern och neråt, säger Patrik Bengtsson, klubbchef i Lugi.
Vad är hemligheten?
– Jag tror att vi har en strategi sedan lång tid tillbaka. Vi sysslar i huvudsak med bredd. Vi vill ha många spelare med långt upp i åldrarna. Det ska vara kul att spela handboll och man ska få den utmaningen som man själv vill.
En liknande strategi har man i H43 där man också anser att framgången är att satsa på bredden och få med alla som vill spela.
– Det är alltid kul att få ett kvitto på att vi inte bara har bredd utan också får fram duktiga spelare som gör avtryck nationellt, säger H43:s ordförande Jonas Brandt och fortsätter:
– Vi har jobbat hårt för att så många som möjligt ska spela så länge som möjligt. För det är absolut inte säkert att de som är bäst nu blir det sen. Somliga blommar lite senare. De måste vi också ta hand om.
Båda lagen har flera spelare med båda bland killarna och tjejerna som tagits ut. Något de båda föreningarna också är väldigt stolta över.
– Det är inspirerande för de yngre i föreningen. Nästa år är det de som är födda 2002 tur och där har vi just nu sex lag både på pojk- och flicksidan. Där har vi både stor bredd och topp, säger Brandt och får medhåll av sin kollega i Lugi:
– Det är jättekul och något vi jobbar stenhårt för. Vi ska ha en verksamhet som har jämställdhet och vi har exakt lika många pojk- och flicklag, säger Patrik Bengtsson.
De båda är ense om att handbollen är otroligt stark i Lund. Det finns en kultur i staden som göra att väldigt många barn väljer att spela.
– Att vi tillsammans lyckas få fram så många visar vilken stark ställning handbollen har här. Så länge vi har en god relation mellan klubbarna tror jag att vi kommer fortsätta få fram fler elitspelare.

Publicerad 17 February 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag