Många skåningar i Vasan:

"Enormt skidintresse"

"Det är årets höjdpunkt för klubben och de flestas stora mål"

Av
Gustav Persson

SKIDOR. Idag åker 15 000 skidåkare mellan Sälen och Mora. Många av dem kommer från Skåne som är ett av länen med absolut flest åkare i årets Vasalopp.
– Det finns ett enormt skidintresse i Skåne, säger Egil Friestad, ordförande i Skånes största klubb, IF Ski Team Skåne.
Idag går det 93:e Vasaloppet av stapeln. Intresset har som vanligt varit stort och startplatserna tog slut i ett nafs. Många av kämparna kommer från Skåne som är ett av länen med absolut flest åkare.
– Under hela Vasaloppsveckan är vi ungefär 150 stycken som åker och 80-90 av dem åker söndagens lopp. Det är årets höjdpunkt för klubben och de flestas stora mål. Många har lagt ner väldigt många timmar inför loppet så är man inte laddad då är något fel, berättar Egil Friestad som är ordförande i den klubben i Skåne som har flest åkare med, IF Ski Team Skåne.
Hela veckan har klubben ordnat bussresor till Mora och under fredagen gick den sista. Under lördagen laddar åkarna upp på olika sätt innan man sover tillsammans på Mora folkhögskola.
– Men det blir inte många timmar. Bussen till starten går halv fyra. Bara det är en viss upplevelse som många undrar hur man kan göra frivilligt.
I klubben, som utgår från Lund, har man förberett sig hela året inför loppet. Man har haft organiserade träningar två gånger i veckan och intresset är stort här nere i söder.
– Under hösten då de flesta taggar till har vi varit uppemot 30 personer som tränat tillsammans. Vi kör förstås mest på rullskidor men intresset är stort i alla fall.
Ja, det är ju just det som är problemet för oss skåningar. Vintrarna är sällan särskilt snörika och i år har vi knappat haft någon snö alls.
– Nej, vädret har inte varit på vår sida. Men det är många som åker norröver för att få snöträning och kanske åka ett seedningslopp.
Bland klubbens 300 medlemmar finns både motionärer och elitåkare. Några av dem riktigt duktiga.
– Vi har ett par tre i elitledet. Vi skulle gärna vilja ha flera åkare bland de 150 första. Vi brukar alltid ha några som klarar det. Men kommer man bland de 500 första är det riktigt bra.
– Annars är den stora målsättningen för många att ta sig i mål och ha en rolig resa. De flesta tar det som en rolig utmaning och vill ha få en trevlig upplevelse, säger Egil som själv kommer åka de nio milen.

Publicerad 05 March 2017 05:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag