Harris nya uppdrag efter pappaledigheten

"Jag har ett roligt handbollsår framför mig"

Av
Gustav Persson

HANDBOLL. Efter 13 år med elithandboll gjorde Niklas Harris något så ovanligt som att ta pappaledigt. Under året har tränaren reflekterat och utvecklats. Och nu är han redo att börja jobba igen.
Den 16 december 2015 chockade Niklas Harris idrottssverige. Vad tränaren gjorde? Han berättade att han tänkte ta pappaledigt efter säsong.
Nu har snart ett år gått sedan Harris H65 Höör åkte ut mot Lugi förra våren och ledigheten började.
– Den har varit fantastiskt bra. Jag hade varit tränare på elitnivå under 13 år och var jäkligt trött när det tog slut i våras. Jag var lite för trött och kände inte att jag orkade ta tag i allt man måste ta tag i som tränare. Efter att vi åkte ut var jag förstås trött och besviken men någon månad senare kände jag ett lyckorus över att vara ledig.
Harris vill inte säga att han var utbränd samtidigt var det kanske inte långtifrån att han var just det. Året tillsammans med dottern och sonen hemma i Dalby har därför gjort susen och dessutom utvecklat honom som tränare.
– Absolut, jag har reflekterat ganska mycket och tagit in åsikter och tankar från omgivningen och annat som litteratur. Jag känner verkligen att jag har utvecklat mig under året. Jag kände att jag stod lite och stampade och det här var precis vad jag behövde.
Rekommenderar du andra tränare att göra det samma?
– Alla är olika, det är något jag lärt mig. För mig passade det jättebra och jag tror att det skulle passa de flesta. Sen har jag varit lyckligt lottad att kunna ta ett år med min familj.
Året har dock inte varit helt fritt från handboll. Harris har varit förbundskapten för U17-landslaget och följt sina gamla lag Lugi och H65 Höör.
– Förvånansvärt mycket har jag hållit mig ifrån handbollen. Jag har följt klubbarna jag har starka band till och de båda mästerskapen. Men jag har inte varit så mycket ute i hallarna.
Nu är dock tränaren redo att växla upp igen. Det väntar ett spännande år med landslaget som spelare EM i augusti. Dessutom kommer han att jobba med att utveckla Ystads IF:s damverksamhet.
– Jag vill tillbaka och ska ha ett elitlag igen. Det är inget snack. Men man behöver inte ha så bråttom. Jag kommer att gå in ganska stort och hjälpa dem. Både individuellt med spelarna och hjälpa tränarna och organisationen. Jag kommer att använda mig av den erfarenhet jag skaffat mig från mina långa resor med Lugi och H65.
– Klubben är väldigt seriös. De vill verkligen uppåt och vill också få med egna spelare från ungdomsverksamheten. Det är en väldigt seriös klubb och suget är stort i Ystad.
Harris har även förhandlat med en stor ungdomsklubb. Om det blir ett samarbete eller inte är dock inte bestämt.
– Jag har ett roligt handbollsår framför mig. Det blir ett intensivt år för landslaget och sen de andra uppdragen. Jag vill bli huvudtränare igen men inte nästa år. Det har inte saknats anbud men inget har känts rätt. Vi vill inte flytta och jag vill inte heller gå ner och träna ett lag längre ner.   

Publicerad 20 April 2017 08:16

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag